НАТО не разчита на България за операцията си в Аденския залив

Засега НАТО не е предложила на България да участва в новата операция на Алианса в Аденския залив, съобщи военният министър Николай Цонев в понеделник.

В края на май български военни представители в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия, обаче обясниха, че България не може да се включи в мисията на Алианса, тъй като две български фрегати ще участват в други военни операции.

Така участието ни в усилията на международната общност за борба със сомалийските пирати ще приключи с командироването на двама военнослужещи във Великобритания, където е оперативният щаб на военноморската мисия на ЕС край бреговете на Сомалия.

Въпреки това според Цонев двамата български офицери щели да дадат някаква преценка дали да се включим или не с наши фрегати в евентуална бъдеща операция на НАТО в залива.

Все още обаче не е ясно и кои ще бъдат военнослужещите, които ще заминат за Англия. Те ще бъдат избрани с конкурс, уточни министърът.

"Това дали ще има нова мисия на Алианса край бреговете на Сомалия зависи от възможностите, с които държавите членки могат да се включат в евентуална бъдеща мисия", каза Николай Цонев.

Участието на българските военноморски сили досега се помни с вдигнатия "бунт" от нашите моряци по време на участие в мисията на ООН край бреговете на Ливан през 2006 година. Тогава екипажът на фрегатата "Дръзки" недоволстваше, че е изпращан от мисия на мисия, без да е информиран предварително, а парите, които моряците получават, не отчитат степента на риска.

Споделяне

Още от България