НАТО няма да се намеси автоматично при удар на Северна Корея по Гуам

Германия, Китай и Южна Корея са против войнствената реторика на Тръмп срещу Пхенян

НАТО няма да се намеси автоматично при удар на Северна Корея по Гуам

НАТО няма да окаже автоматично военна помощ на Вашингтон при евентуален удар на Северна Корея срещу базите на САЩ в Гуам.

Преди ден Пхенян обяви през държавната си информационна агенция, че вече разполага с готов план за ракетни удари по американския тихоокенски остров Гуам до средата на август. Планът за атаката щял да бъде представен на държавния ръководител Ким Чен-ун, който трябва да вземе решение дали да го приложи. Предвижда се четири севернокорейски ракети със среден обсег "Хвасон-12" да прелетят над Япония, да изминат около 3400 километра и да паднат в морето на 30-40 километра от Гуам.

В отговор американският президент Доналд Тръмп, който в последните седмици отвръща на провокациите на Северна Корея с войнствена реторика, заяви, че Вашингтон вече има напълно готови военни решения, ако Пхенян действа "неразумно". Засега обаче САЩ не дават сигнали, че биха прибегнали към "превантивен" удар.

"В случай че Северна Корея атакува базите на САЩ на тихоокеанския остров Гуам, съюзниците от НАТО няма да окажат автоматично военна помощ на Вашингтон", заяви говорител на алианса, цитиран от ДПА.

По думите му островът не влиза в територията, обхваната от Северноатлантическия договор.

Гуам, затънтен остров в Тихия океан, но с голямо стратегическо значение

Остров Гуам, който Северна Корея заплаши в сряда да удари с ракети, е малка затънтена американска територия в средата на Тихия океан. Той обаче е от първостепенно значение за Съединените щати от военна гледна точка, отбелязва Франс прес в справка за него.

Още

Оказването на помощ на САЩ, ако такава бъде поискана, ще стане след политическо решение на съюзниците. Много малко вероятно е съюзниците да откажат помощ, твърдят дипломатически източници от НАТО, цитиран от ДПА.

От НАТО разясниха, че член 5 от Северноатлантическия договор не се отнася пряко до територията на Гуам. Според този член нападение срещу територията на една от страните в съюза се смята автоматично за нападение срещу останалите страни в договора.

От пресслужбата на алианса поясниха, че следващият член 6 очертава зоните, в които да става автоматичното активиране на член 5, а именно: "територия или всяка част на Европа или Северна Америка или острови под юрисдикцията на всяка от страните в северноатлантическата зона северно от Тропика на Рака". По този начин Гуам не влиза в тази зона и евентуално активиране на член 5 би станало след политическо решение на Северноатлантическия съвет, гласи изявлението на пресслужбата на алианса.

Същевременно, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма военно решение на спора между САЩ и Северна Корея, а войната на думи между двете страни е погрешният подход.

Правителството на Германия смята, че кризата със Северна Корея може да бъде преодоляна само по мирен път, а военно решение на проблема съдържа непредвидими последици. Това заяви днес говорителят на германското канцлерство Щефен Зайберт, цитиран от ТАСС.

Освен сред европейските си партньори Тръмп не среща подкрепа заради войнствената си реторика срещу САЩ и в основните регионални играчи в Азия.

Китай на този етап запазва хладнокръвно спокойствие в официалните си изявления, макар от отделни изявления да става ясно, че Пекин е силно против подхода на американския президент.

В петък Китай отново призова всички страни да запазят спокойствие и да намалят напрежението на Корейския полуостров, предаде Асошиейтед прес.

"Китай се надява всички засегнати страни да проявят сдържаност в думите и действията си и да положат повече усилия за уреждане на напрегнатата ситуация и увеличаване на взаимното доверие, като същевременно не вървят по стария път на демонстрациите на сила и постоянно изостряне на обстановката", каза говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан.

Междувременно, китайският държавен вестник "Глобал таймс", цитиран от "Ройтерс" коментира, че ако Северна Кория предприеме атака, заплашваща САЩ, Китай би трябвало да остане неутрален, но ако САЩ атакуват първи и се опитат да свалят севернокорейското правителство, Китай ще ги спре.

В редакционна статия вестникът, издаван от официоза на управляващата комунистическа партия "Женмин жибао", отбелязва, че Пекин не е в състояние да убеди нито Вашингтон, нито Пхенян да отстъпят от позициите си.

Пекин трябва да изясни пред всички заинтересовани страни становището си и да ги накара да осъзнаят, че ако действията им застрашат интересите на Китай, Китай ще отвърне с твърда ръка, посочва всекидневникът.

Китай трябва да изясни също, че ако Северна Корея първа изстреля ракети, застрашаващи американска територия и САЩ предприемат ответни действия, Пекин ще остане неутрален, допълва изданието.

Ако САЩ и Южна Корея нанесат удари и се опитат са свалят севернокорейския режим и да променят политическия модел на Корейския полуостров, Китай ще им попречи да го направят.

Пекин отдавна се притеснява, че конфликт на Корейския полуостров или повторение на Корейската война от 1950-1953 г. може да предизвика десталибизираща бежанска вълна в Североизточен Китай и да доведе до обединяване на двете Кореи отново в една държава - съюзник на САЩ. Северна Корея е удобна за Пекин буферна държава между Китай и американските сили, базирани в Южна Корея, както и в Япония, припомня Ройтерс.

Китай ще окаже твърда съпротива на всяка страна, желаеща да промени статуквото в райони, където са засегнати китайски интереси, отбелязва "Глоубъл таймс".

Корейският полуостров е точка, в която се пресичат стратегическите интереси на всички страни и нито една от тях не бива да се опитва да бъде абсолютен хегемон в района, предупреждава вестникът.

Към сдържане призоваха и властите в Южна Корея.

Северна Корея и САЩ трябва да започнат диалог за намаляване на напрежението, нараснало в последно време, заяви в интервю за в. "Асахи" Мун Джон-ин съветник на южнокорейския президент Мун Дже-ин, цитиран от ТАСС.


"Докато САЩ не се откажат от враждебната си политика, няма да има никакъв отговор от Северна Корея във връзка с преговорите за ракетната и ядрената ѝ програма. Северна Корея и САЩ не бива да се провокират взаимно, а трябва да започнат диалог", казва той.

Споделяне

Още от Свят