НАТО обсъжда ракетния щит и бюджетни съкращения

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова страните членки да подкрепят предложението за изграждане на противоракетна система, която да защитава Европа и Северна Америка, съобщи Асошиейтед прес.

"В отговор на съвременните заплахи е необходима съвременна отбрана", заяви Андерс Фог Расмусен при откриването на срещата на министрите на външните работи и на отбраната от страните членки на НАТО.

Форумът подготвя срещата на върха на алианса, която ще се състои на 19 и 20 ноември в Лисабон. НАТО предлага да се разшири съществуващата система от тактически средства за противоракетна отбрана, така че тя да обхване територията на всички страни членки. Расмусен иска към системата да се присъедини и Русия, така че противоракетната отбрана да обхване огромна част от земното кълбо от Владивосток до Ванкувър.

Още в първите часове на срещата на министрите на външните работи и на отбраната на НАТО бе повдигнат и въпросът за съкращенията на бюджетите за отбрана в много от страните членки, както и съкращаването на бюджета на алианса.

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс открито обвини европейските съюзници, че колкото по-малко средства за отбрана отделят те, толкова повече средства ще трябва да отдели Вашингтон, който и без това е натоварен и от военна, и от финансова гледна точка. Едновременно с това Гейтс поиска да бъдат направени сериозни съкращения в бюджета на НАТО, който в момента възлиза на около 1.5 милиарда долара. Вече има предложения съществуващите сега 14 направления да бъдат намалени до три - които да се занимават с логистика, доставки и комуникации. Това ще позволи да се намали и броят на служителите в главната квартира в Монс край Брюксел от 13 000 на 9000 души.

Предвижда се броят на командните бази на НАТО от 11 в момента да бъдат намалени с една трета.

Създаването на обща за Алианса противоракетна отбрана и преструктурирането на цялата организация ще бъдат основни елементи на новата стратегия, която се очаква да бъде приета на срещата на високо равнище на 19 и 20 ноември в Лисабон. Друг важен елемент е предложението да се премахне изискването за консенсус при вземането на решения и да се премине към решения с мнозинство. Тази принципна промяна допълва още едно предложение - да се разширят правомощията на генералния секретар, които биха му позволили да действа по-бързо и ефикасно в кризисни ситуации.

Споделяне

Още от Свят