НАТО очаква до 2024 г. 10-кратно увеличение на разходите за отбрана спрямо 2018-та

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

До 2024 г. НАТО очаква разходите за отбрана в алианса (без САЩ) да нараснат близо десет пъти спрямо разноските от 2018 година. Това показват данни, предоставени в петък от пакта и цитирани от БТА.

Докато миналата година съюзниците (без САЩ) са отделили за отбрана 43 милиарда долара, след пет години се очаква сумата на тези разходи да достигне 400 милиарда долара. Последните данни за 2019 г. сочат 4,6 на сто увеличение на годишна основа на разходите за въоръжените сили.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг днес заяви, че НАТО остава мястото, където Европа и Северна Америка разговарят всекидневно. По неговите думи в алианса понякога има различия, но силата на организацията е в това, че винаги ги преодолява и успява да осигури взаимната защита.

Столтенберг съобщи, че ръководителите на страните от пакта ще обсъдят на срещата си в Лондон следващата седмица въпросите с Русия, Китай, Афганистан, сигурността на далекосъобщителните мрежи. Не виждаме пряка заплаха от Русия към която и да е страна от НАТО, но Москва влага сили в нови бойни способности, включително ядрени, като същевременно стана причина за прекратяване на договора за премахване на ракетите с малък и среден обсег, отбеляза генералният секретар. По неговите думи алиансът трябва да бъде способен да отговори на заплаха от всяка посока.

Увеличаваме военните разходи, не за да се харесаме на президента на САЩ Доналд Тръмп, а заради промените в обстановката със сигурността. Схващането, че САЩ се отдалечават от НАТО, е погрешно, коментира Столтенберг.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят