НАТО одобри нов отбранителен план срещу евентуална атака на Русия по различни фронтове

Според Москва това показва, че е била права да прекъсне отношенията

Генералният екретар на НАТО Йенс Столтенберг, от двете му страни са министрите на отбраната на Германия и САЩ Анегрет Крамп-Каренбауер и Лойд Остин

Министрите на отбраната от НАТО приеха нов подробен план за защита от всякакво потенциално руско нападение на няколко фронта, потвърждавайки основната цел на алианса да възпира Москва въпреки нарастващия фокус върху Китай, предаде Ройтерс.

Броени дни преди това Русия прекъсна отношенията с НАТО. Тя закри дипломатическата си мисия към северноатлантическия пакт и мисията на алианса в Москва, след като НАТО изгони осем руснаци, обвинени в шпионаж.

Одобрената от министрите стратегия, която е секретна, отива по-далеч от съществуващите регионални планове за отбрана и цели подготовка за отразяването на всякаква едновременна атака в балтийския и черноморския регион, вкл. с ядрени оръжия, хакване на компютърни мрежи или от космоса.

Официални представители и дипломати казват, че няма непосредствена заплаха от подобни нападения. Русия твърди, че не възнамерява да започва война и казва, че НАТО дестабилизира Европа с тези приготовления.

Политици от САЩ и дипломати от НАТО обаче настояват, че "Концепцията за възпиране и отбрана в евроатлантическата зона" - и нейният стратегически план за прилагане - са необходими, защото Русия разработва усъвършенствани оръжейни системи и разполага войски и военно оборудване в близост до границите на алианса. И това е необходимо въпреки новото съсредоточаване на НАТО върху въоръжаващия се Китай, казват експерти и официални представители, пише Ройтерс.

"Продължаваме да укрепваме нашия алианс с по-добри и модернизирани планове", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата на министрите на отбраната от алианса в четвъртък. На нея бе договорен и фонд от 1 милиард долара за осигуряване на първоначално финансиране за разработване на нови цифрови технологии.

Приета е и стратегия за използването на изкуствения интелект в работата на алианса, съобщи Столтенберг. Той добави, че държавите от алианса разработват цели за придобиване на отбранителни способности, така че военният съюз да разполага с всичко необходимо за действие при всякакви заплахи, без всеки от съюзниците да трябва да поддържа целия арсенал от възможности.

Решението е свързано с увеличаване на числеността на силите за бързо реагиране, поясни Столтенберг. Той допълни, че НАТО не възнамерява да отвръща с огледални действия на развитието на новите руски ракетни системи, но уточни, че алиансът ще разшири използването на изтребители от пето поколение.

Реакцията на Москва

Кремъл заяви, че приемането на новата стратегия на НАТО с фокус върху Русия е потвърждение на това, че решението за прекъсване на връзките с алианса е било правилно, предаде Ройтерс.

"При тези обстоятелства няма никаква нужда от диалог, а (приемането на) подобна концепция от НАТО само още веднъж потвърждава това", каза на брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Русия никога не си е правила илюзии за НАТО. Познаваме природата на този алианс. Този алианс не е създаден за мир, той е замислен и създаден за конфронтация", добави говорителят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?