НАТО осъди албанските екстремисти в Косово

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер обвини албанските екстремистки фракции в Косово за насилието от миналата седмица, което доведе до смъртта на 28 души, повечето от които етнически сърби.

При посещението си в косовската столица Прищина в понеделник Схефер призова местните албански лидери да осъдят бунтовете и да помогнат за възстановяването на близо 300 разрушени и опожарени сръбски къщи, предаде Би Би Си.

В същото време президентът на Косово каза, че властите трябва да гарантират сигурността на сръбското малцинство.

В първото си интервю от избухването на сблъсъците миналата седмица Ибрахим Ругова заяви пред Би Би Си, че сръбското малцинство трябва да се интегрира повече в косовското общество.

Той обаче подчерта отново, че само независимо Косово може да донесе стабилност в региона. Сърбия се противопоставя остро на това искане.

Над 3000 сърби бяха принудени да напуснат разрушените си домовете след атаките на етнически албанци, които опожариха и над 15 православни църкви и манастири, повечето от които са паметници на културата. По време на сблъсъците бяха ранени близо 900 човека.

За да овладее ситуацията в размирната провинция НАТО изпрати допълнителни подкрепления от около 2000 военнослужещи, които се присъединиха към намиращите се там 18000 войници. Към момента обстановката е спокойна.

В понеделник в Косово бе ден на национален траур в памет на жертвите от насилието. В неделя бяха погребани двете албански деца, чиято смърт миналия вторник предизвика разправа със сръбското малцинство. Трето дете се води изчезнало, администрацията на ООН още разследва инцидента

"Това, което се случи миналата седмица, бе оркестрирано и организирано от екстремистки фракции сред албанската общност и то е неприемливо", каза Схефер.

Той добави, че е загубено доверието между местната общност и мироопазващите сили в администрираната от ООН провинция.

"Посланието е, че международната общност няма да позволи на никоя етническа група да живее с илюзията, че може да наложи на осъществяване на амбициите си като разпалва етническа омраза и насилие", заяви генералният секретар на НАТО.

Администраторът на ООН на Косово Хари Холкери и ръководителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Соломон Паси, които бяха в Косово в понеделник, също разкритикуваха албанските политици.

Външните министри на ЕС, които заседаваха в Брюксел, призоваха и сърбите, и етническите албанци, да се въздържат от провокативни действия. В специално изявление те призоваха всички лидери и "по-специално косовското албанско ръководство да поеме отговорност за ситуацията".

"Екстремистките сили нямат място в бъдещо Косово", се посочва в изявлението.

Главният администратор на ООН в областта Хари Холкери каза, че е шокиран от последните инциденти и подчерта "цялостното си разочарование" от албанските политици, които не са осъдили насилието срещу сърбите.

В понеделник той посети заедно с косовския министър - председател Байрам Реджепи опожарен жилищен блок в Прищина, където преди атаките е бил обитаван от сърби.

Реджепи изтъкна, че властите в преобладаващо албанската провинция ще помогнат за възстановяването на над 100 разрушени сръбски домове и на православни храмове.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?