НАТО осъди руската позиция по противоракетния щит в Европа

НАТО осъди руската позиция по противоракетния щит в Европа

Предупрежденията на руския президент Владимир Путин, че Русия ще насочи ракети към Европа, ако Вашингтон продължи с плана си за противоракетен щит, са “нежелателни и не помагат с нищо”, каза в понеделник говорителят на НАТО Джеймс Апатурай, цитиран от ББС.

Намеренията на Вашингтон включват разполагане на 10 ракети прихващачи в Полша и радар в Чехия като част от общата система за противоракетна отбрана на НАТО. Целта е да защитават Европа от нападения от страни като Иран и Северна Корея, а не Русия, подчертават САЩ.

В неделя руският държавен глава заяви, че Иран не представлява заплаха за САЩ, като намекна, че истинската цел е Москва.

Доколкото ми е известно, единствената страна, която спекулира с насочването на ракети към Европа, е Русия, каза Апатурай по повод изказването на Путин.   

"Подобни коментари не са от полза и са нежелателни", подчерта говорителят.  

Междувременно френският държавен глава Никола Саркози заяви, че през следващата седмица ще има “откровен” разговор с Путин по този въпрос.

Ще го изслушам внимателно. Той призова за откровен разговор. Що се отнася до мен, аз ще бъде откровен, каза Саркози. Американският президент също ще се срещне със своя руски колега.

По-рано Пхенян се обяви против системата за противоракетна отбрана, която се създава от САЩ, Япония и Австралия. Тя може да дестабилизира обстановката в Азия, заяви късно в неделя в Сингапур заместник-началникът на генералния щаб на китайската армия генерал Чжан Циншен, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ако Япония и САЩ разположат ракети в региона по такъв начин, че да покрият територията на Тайван, Китай ще реагира много рязко против, предупреди генералът.

Споделяне

Още от Свят