НАТО осъди Сирия за сваления турски изтребител, Анкара повиши готовността на армията си

НАТО осъди Сирия за сваления турски изтребител, Анкара повиши готовността на армията си

НАТО осъди Сирия за сваления турски изтребител и определи случая като "неприемлив” по време на извънредно заседание на Алианса. Организацията изрази подкрепата и солидарността си с Турция, а в същото време Анкара обяви, че страната е повишила степента на готовност на армията си.

Случаят обаче няма да доведе на този етап до по-сериозна реакция от страна на НАТО и Анкара. По време на срещата не е било обсъждано прилагането на чл. 5 от Северноатлантическия договор, който предвижда въоръжено нападение срещу една или повече държави от организацията да се приема за нападение срещу всички страни-членки.

"Смятаме този акт за неприемлив. Осъждаме случилото се най-категорично. Съюзниците изразиха своята силна подкрепа и солидарност с Турция. Ще продължим да следим ситуацията. Очаквам Сирия да предприеме всички нужни стъпки за избягване на подобни случаи в бъдеще", заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от Франс прес.

В същото време премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната е повишила готовността на своята армия. Ердоган посочи, че ако сирийски войски заплашат турските граници, то това ще бъде сметнато за военна заплаха.

Сирия настоява, че изтребителят F-4 "Фантом” е бил свален в сирийското въздушно пространство, но според Анкара това не е истина.

"Краткотрайно нарушаване на границата не може да бъде претекст за атака”, каза Ердоган.

Той посочи още, че Турция подхожда разумно към инцидента, което не трябва да бъде смятано за слабост.

"Всеки трябва да знае, че гневът на Турция е също толкова силен, колкото приятелството ѝ е ценно", посочи Ердоган в в изказване пред парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието.

По-рано турският вицепремиер Бюлент Арънч каза, че Турция запазва правото си на ответна реакция срещу враждебния акт, но добави, че няма намерение да обявява война на когото и да е.

Според анализатори решението на Дамаск да свали турския изтребител може да се тълкува, като опит да покаже, че няма да позволи каквато и да е намеса във вътрешните ѝ работи.

Въпреки че силите на президента Башар Асад продължават с насилието, досега желанието на международната общност за по-сериозна намеса е блокирано заради позицията на Русия.

Във вторник сирийски опозиционери съобщиха, че в Дамаск се водят ожесточени боеве между елитната Републиканска гвардия и бунтовници.

Сирийският център за наблюдение на човешките права заяви, че боевете избухнали близо до казарми и бази на Републиканската гвардия, в предградията Кудсия и Хама. Няколко души били убити.

Според активистите това са най-ожесточените боеве от началото на бунта срещу режима на президента Башар Асад преди 15 месеца. Оттогава са загинали повече от 15 000 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят