НАТО отхвърли опасенията на Русия по повод военните учения в Грузия

НАТО отхвърли опасенията на Русия по повод предстоящите военни учения в Грузия, предадоха осведомителните агенции в четвъртък.

Военните учения между 6 май и 1 юни не са заплаха за Русия, увери изпълняващият длъжността говорител на алианса Роберт Пшчел. При това той покани Русия да участва, като предположи, че е възможно нейната позиция да се дължи на недоразумение.

НАТО и Русия предприеха наскоро усилия за подобряване на отношенията им, които се влошиха след войната в Грузия през август миналата година. Москва обаче е против военното сътрудничество на алианса с Тбилиси.

В ученията ще участват 1900 военнослужещи от 19 страни членки и държави партньори. Домакинът на маневрите Грузия има амбиции за членство в алианса, които се натъкват на остра съпротива от страна на Русия. Ученията ще се състоят в учебния център Визиани, на 20 км източно от Тбилиси.

Ученията по линия на натовската програма "Партньорство за мир" ще включват "малко стрелба на тактическо равнище", но в тях няма да участват танкове, уточниха служители на северноатлантическия съюз.

По-рано в четвъртък Русия призова НАТО да се откаже от планирано учение в Грузия, защото то нямало да помогне за стабилизацията на Кавказ. Намерението на НАТО да организира учение в Грузия допълнително поощрява Саакашвили към нови военни авантюри, заяви представител на руското министерство на отбраната. По думите му НАТО трябва или да избере друг полигон за учението си, или да го отмени.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?