НАТО отхвърля предложението на Медведев за ПРО

Лидерите на НАТО отхвърлиха предложението на руския президент Дмитрий Медведев да се обедини руската ракетна защита с тези на Запада, заявиха дипломати и служители на НАТО, съобщи интернет изданието на "Уолстрийт джърнал" в петък.

На среща с лидерите на НАТО в Лисабон Медведев предложи обединяването на противоракетния щит на 28-те страни членки на Алианса с руската защита.

Източници, присъствали на срещата, съобщиха, че президентът Барак Обама и други лидери дипломатично са отхвърлили предложението на Медведев, казвайки че въпросът ще бъде обсъден от техническите експерти на страните членки.

Експертите ще обсъдят как двете системи ще си сътрудничат и ще обявят докъде са стигнали на среща на военните министри на страните членки на НАТО и на Русия в Брюксел през юни.

Дипломати от НАТО казаха, че предложението на Медведев отива извън визията на Алианса, която е по-скоро за сътрудничество и информационно споделяне между двете системи. "Ние търсим две различни, свързани системи", заяви говорител на НАТО.

Медведев каза на пресконференция в Лисабон миналата седмица, че предложението му е било за "секторна ракетна защита". По-късно руски представители казаха, че Медведев предложил Русия и страните от НАТО да бъдат отговорни за свалянето на ракети над собствената им територия, така че Русия да унищожи и ракетите насочени към територията на НАТО.

Постоянният руски представител в НАТО Дмитрий Рогозин заяви в интервю за "Взгляд", че предложението на Медведев "отива много по-далеч от фантазиите на НАТО". Рогозин коментира в социалната мрежа tweeter, че руския подход напомнял за двама рицари, които си пазят гърбовете.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?