НАТО отложи евроатлатнически форум в София

От НАТО са отказали участие в конференция, посветена на евроатлантическата интеграция на България. Партньорите от алианса, които дори са осигурили финансирането, препоръчали форумът в София да бъде отложен, съобщиха източници на mediapool.bg.

Бившият военен министър Димитър Луджев, потвърди, че планираната за 11-12 октомври среща се отлага. Не е ясно кога ще се проведе, от Алианса казаха само "когато отмине критичния период", заяви Луджев. В НАТО имат своите основания, но не ги споделят, добави той.

Посланиците на САЩ и Великобритания в България излязоха с официални позиции срещу назначението на о.з. разузнавача от ДС и бивш шеф на НРС Бриго Аспарухов като съветник на премиера по специалните служби. В момента експерти на НАТО по персоналната сигурност водят политически разговори в МС, МВР и МО, свързани с назначението на о.з. генерала в кабинета на министър-председателя и сигурността на информацията.

Проваленият форум е трябвало да бъде посветен на контрола върху специалните служби, поясни Луджев. Съорганизатори на форума били министрите на външните и вътрешните работи и на отбраната - Соломон Паси, Георги Петканов и Николай Свинаров. Като докладчици трябвало да участват шефовете на българските специални служби. Патрон на провалената срещата бил самият президент Георги Първанов, под чийто патронаж и миналата година у нас бе проведен подобен форум през септември. Тогава срещата бе посветена на системата за сигурност в Югоизточна Европа и НАТО.

"Аз не мога да кажа повече нищо, вие го тълкувайте както искате", заяви още Луджев по повод отлагането на срещата.

На въпрос как ще коментира срещите на първия резидент на ЦРУ в София Ричард Столц с бивши и действащи разузнавачи, политици и бизнесмени, свързвана в медиите с назначението на Аспарухов, Луджев коментира, че най-вероятно Столц е дошъл да сведе до знание някои постановки на американското правителство сред хора, които са влиятелни в определени кръгове и среди.

"Отговарям ви дипломатически, то е ясно за какво е дошъл", добави Луджев.

Столц е имал вечеря в София със зам.-шефа на НСС полк. Иван Драшков, о.з. генералите от разузнаването Любен Гоцев и Тодор Бояджиев (депутат от Коалиция за България), бившия шеф на военната фирма "Тератон" Младен Мутафчийски, бившия депутат Асен Мичковски и Виктор Вълков, бивш външен министър, сега посланик в Загреб. Към компанията се присъединил и бившия външен министър Георги Пирински, пише днес в. "24 часа". Пред тях Столц бил казал, че не трябва да се отдава значение на "някои остри изказвания" срещу назначението на Аспарухов, като е визирал шефа на Американския комитет по разширяването на НАТО Брус Джаксън и уверил, че САЩ няма да се меси на България. Признал все пак, че изборът е "леко странен".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?