НАТО отново не постигна съгласие за помощ на Турци

Срещата на посланиците на страните от НАТО в Брюксел завърши тази сутрин, без да бъде постигнат компромис, предаде АФП, цитирайки дипломатически източници.

Посланиците в НАТО са предоставили на своите правителства новите предложения за постигане на пробив по плановете за защита на Турция при евентуална война в Ирак и ще се съберат отново късно тази вечер, съобщава Ройтерс.

Генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън съобщи по-рано днес, че ще огласи компромисно предложение алиансът да започне военно планиране във връзка с подготвяната от САЩ война срещу Ирак.

Според дипломатически източници от НАТО, цитирани от Би Би Си, планът на Ръбъртсън предвижда ограничаване на действията на Алианса само до защитата на съюзника Турция.

Той предлага да се изключи от първоначалния план исканията за защита на американските сили в Европа и изтеглянето на американските войници от мисии на Балканите, за да бъдат изпратени в Ирак, отбелязва Ройтерс.

Първоначалното искане, отправено от името на САЩ към НАТО включваше мерките за защита за Турция, защита на американските сили в Европа и замяната на американските войници, разположени в мисии на Балканите.

До късно вечерта вчера посланиците обсъждаха компромисен вариант, като мнозина очакваха днес той да бъде одобрен. Очакваше се така да бъде преодоляно ветото на Франция, Германия и Белгия по искането на Турция, Алиансът да изпрати ракети Пейтриът, самолети за ранно предупреждение АУАКС и части за противохимическа за защита поради опасността от иракско нападение.

Трите страни, които блокират седмици наред това решение твърдят, че ако Алиансът започне военно планиране, това означава, че е приета "логиката на войната" преди да се изчерпани дипломатическите средства за натиск над режима на Саддам.

Блокирането на решение на НАТО за защита на Турция обаче не е прекратило прехвърлянето на американски и британски войски към района на Персийския залив. Пентагонът вече разполага с най-малко 130 000 войници, които могат да участват незабавно във военен удар срещу Ирак. САЩ очакват тези дни да получи разрешение от турския парламент за разполагане на няколко десетки хиляди войници в Турция, които да са в състояние да отворят втори фронт при евентуална война срещу Ирак.

Блокирането на НАТО и недостатъчната защита на Турция бавят разполагането на американските части по северната граница на Ирак.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?