В отговор на руския "интерес" в Източна Украйна

НАТО планира скорошно по-голямо и по-явно присъствие в Източна Европа

Русия приема пакта за противник и членовете му трябва да се приспособят към това, казва Андерс Фог Расмусен

Андерс Фог Расмусен

НАТО ще приеме план за готовност за действие в отговор на агресивните действия на Русия, който предвижда повече сили на алианса в Източна Европа. Генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен подчерта в Брюксел, че Русия явно приема НАТО като противник и страните от пакта трябва да се приспособят към тази ситуация, предаде БНР.

Планът предвижда буквално за дни въздушни, морски или сухопътни сили и техника на НАТО да могат да бъдат разполагани, където е необходимо на територията на страните съюзници. Тези подсилени, по-гъвкави и по-добре оборудвани части за бързо реагиране ще са с численост няколко хиляди души и ще се осигуряват на ротационен принцип от натовските държави според възможностите на всяка от тях. Така пактът ще има подходящите сили и екипировка на правилните места, обясни генералният секретар.

Това ще означава по-видимо присъствие на НАТО на Изток за толкова дълго време, колкото е нужно, и ще направи алианса по-бърз, по-гъвкав и по-приспособим към всякакви заплахи за сигурността ни, заяви той.

Според западни медии Полша, Латвия, Литва, Естония и Канада призовават за разтрогване на Основополагащия акт НАТО-Русия от 1997 г. В неделя немският седмичник "Шпигел" отбеляза, че тази стъпка ще позволи да се увеличи числеността на военнослужещите, които НАТО може да разположи на територията на страните от бившия източен блок.

Изданието посочи, че Германия на този етап е против такава мярка, но пише, че "с всяко ново действие" на Москва за немските дипломати е все по-сложно да защитават тази позиция".

Германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" писа за планове на НАТО да разположи пет бази в Източна Европа. Според изданието те ще са в Латвия, Литва, Естония, Румъния и Полша и във всяка от тях ще са разположени до 600 войници.

В Брюксел Андерс Фог Расмусен подчерта, че след студената война страните от НАТО са положили много усилия да изградят конструктивни отношения с Русия.

"Днес трябва да се изправим пред реалността, че Русия не смята НАТО за партньор. Виждаме в руски военни документи и чуваме от руски лидери, че те приемат НАТО като противник. Ние не можем да си позволим да бъдем наивни, нямаме никакви илюзии и ще се приспособим към тази ситуация", каза Расмусен.

Планът трябва да бъде приет на срещата на високо равнище на алианса на 4 и 5 септември в Уелс. Той ще изисква средства и Расмусен обяви, че ще очаква от страните членки ангажименти за увеличаване на разходите за отбрана.

А за отношенията на Украйна с НАТО Расмусен коментира, цитиран от Ройтерс, че украинските политически лидери очакват националният парламент да отмени статута на страната като необвързана след парламентарните избори на 26 октомври, което е възможен етап към кандидатурата за членство в алианса.

"Разбирам, че сегашното политическо ръководство в Киев очаква новият парламент след парламентарните избори в Украйна да промени законодателството за статута на необвързана държава", каза Расмусен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа