НАТО поема контрола в цял Афганистан от четвъртък

НАТО поема контрола в цял Афганистан от четвъртък

Въоръжените сили на НАТО поемат командването на военните операции в източната част на Афганистан от четвъртък, с което алиансът на практика поема контрола над цялата територия на страната, предаде във вторник Франс прес, цитирана от БТА.

"След два дни, на 5 октомври, Международните сили за поддържане на сигурността (ИСАФ) ще бъдат разположени в цял Афганистан", заяви пред медиите висшият цивилен представител на НАТО в Кабул Дан Евертс.

"По-голямата част от американските сили, действащи под собствено командване в източните райони, ще се присъединят към силите на ИСАФ и ще бъдат част от обединеното командване на ИСАФ", обясни Евертс. Той не уточни за каква част от 20-те хиляди американски военнослужащи става въпрос.

В неделя говорителят на НАТО в Кабул Марк Лейти посочи, че между 10 000 и 12 000 американски войници ще преминат под командването на ИСАФ. Под пряко командване на САЩ ще останат близо 8000 американски войници, които преследват талибани и терористи от Ал Каида, уточни той.

НАТО трябва да изпрати повече войници в Южен Афганистан, за да може да бъде даден ход на възстановителните дейности, възпрепятствани от разрастващото се насилие в района, заявява Парламентарната асамблея на алианса в комюнике, цитирано от Ройтерс.

"Обстановката в Афганистан се влоши през последните месеци. Растящият брой човешки жертви сочи, че тази война все още не е спечелена", се казва в документа. Посочва се, че "провал в Афганистан ще означава и провал за НАТО".

Полша, България и Румъния вече заявиха, че ще изпратят допълнителни войски в Афганистан, а Испания, Италия, Франция и Германия отказаха да разположат свои войници в южните части на страната, отбелязва Ройтерс.

Десетина талибани и трима служители на афганистанската гранична полиция бяха убити при нападение срещу позиция на граничните служби в Югоизточен Афганистан, съобщи губернаторът на провинция Пактика Махамад Акрам Хепелуак, цитиран от АФП.

Група бунтовници се опитали снощи да щурмуват контролен пункт в района на Гомал и след продължила един час битка избягали, уточни губернаторът.

Споделяне

Още от Свят