НАТО поема по- голяма роля за обучението на иракски военни

Съюзниците от НАТО се споразумяха организацията да поеме по-мащабна роля в обучението на иракските сили за сигурност.

В сряда Алиансът успя да преодолее френските и белгийските възражения, които блокираха този ход миналата седмица.

НАТО ще работи за създаване на голяма академия за обучение на кадри. В момента в Ирак се намират 40 натовски инструктори, които обучават местните сили за сигурност.

Решението НАТО да обучава иракски военен и полицейски персонал бе взето на срещата на върха в Истанбул през юни.

Миналата седмица военни експерти на пакта одобриха мисията, но Франция и Белгия поискаха в последния момент разяснения за начините на нейното финансиране, командване и гаранциите за сигурност за инструкторите, припомня АП.

Двете страни се съгласиха с плана след като получиха уверения, че персоналът на НАТО няма да участва в бойни операции в страната.

Планът предвижда за Ирак да заминат около 300 инструктори от НАТО, които да ръководят военна академия за иракски офицери, която ще бъде извън Багдад.

Решението е голяма крачка напред в полза на САЩ и неговите съюзници в Ирак, които отдавна настояват огромните ресурси и експертният потенциал на НАТО да бъдат използвани за сигурността и стабилността в Ирак.

Франция, Германия, Белгия и Испания няма да участват със свои представители и поискаха твърди уверения, че останалите страни от 26-членния Алианс ще поемат разходите по обучението.

Тази помощ ще е насочена към изграждането в Ирак на собствени ресурси да се справя със сигурността, посочи говорителят на НАТО след като посланиците одобриха плана.

По-рано френският президент Жак Ширак отново посочи, че водената от САЩ военна инвазия в Ирак, довела до свалянето на Саддам Хюсеин, е отворила кутията на Пандора с нови проблеми в Близкия изток. Той също така пак изказа съмнения по повод ролята на многонационалните сили за установяване на сигурност в Ирак.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?