НАТО поиска от Русия да сътрудничи в международно разследване за Навални

Йенс Столтенберг

Съюзниците от НАТО се споразумяха днес, че Русия трябва да сътрудничи пълноценно в ръководеното от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) разследване на отравянето на Алексей Навални. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

"Всяко използване на химическо оръжие показва пълно неуважение към човешкия живот и е неприемливо нарушение на международните норми и правила", каза на пресконференция Столтенберг след заседание на посланиците на страните членки. По думите му държавите от НАТО са се съгласили, че "сега Русия трябва да отговори на много сериозни въпроси" и трябва "пълноценно да сътрудничи" с ОЗХО в "безпристрастно международно разследване".

Генералният секретар на пакта каза, че съюзниците призовават Москва да предостави на ОЗХО цялата информация за програмата "Новичок". "Отговорните за тази атака трябва да бъдат подведени под отговорност и предадени на правосъдието", добави той и заяви, че отново сме свидетели на нападения срещу "опозиционни лидери и критици на руския режим", някои от които "даже са убити".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят