НАТО поиска руските самолети да спрат агресията в граничните райони

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Военновъздушните сили (ВВС) на Русия да извършват полетите си по границите на пакта при повече прозрачност, за да бъдат избегнати инциденти и катастрофи.

Той настоя руските военни машини да оповестяват полетните си планове, да поддържат връзка с гражданското ръководство на въздушното движение и да летят с включени опознавателни предаватели.

Наблюдаваме повишени военни действия на Русия край границите на НАТО, стотици са случаите на прихващане на самолети на руските ВВС, отбеляза генералният секретар, цитиран от БТА.

Той поясни, че обичайно руските полети се извършват в международното въздушно пространство и не са в нарушение на нормите, но се изпълняват "по доста агресивен начин".

Има случаи на нарушаване на въздушното пространство на НАТО в противоречие с международните споразумения. Самолетите приближават нашите граници и кораби, това е предизвикателство, коментира Столтенберг.

Той приветства въведените от ЕС, САЩ и отделни държави санкции срещу Русия, защото дават резултат.

Вярвам, че санкции следва да бъдат налагани при агресивно поведение на дадена държава и при нарушение на международното право, посочи генералният секретар.

По неговите думи Русия налива масло в огъня на конфликта в Украйна с подкрепата си за отцепниците в източната част на страната.

Агресивните действия на Русия подкопаха евроатлантическата сигурност, в Украйна и по нейните граници се трупа руска военна мощ, руснаците подкрепят отцепниците, наблюдаваме руски военни действия в района на Европа, каза Столтенберг.

Русия има избор - или да продължи да погазва международното право и да изпада във все по-голяма изолация, или да спазва международните си задължения и да си сътрудничи с НАТО, посочи той.

НАТО ще продължи да подкрепя Украйна по пътя, който тя е избрала, заяви Столтенберг. Няма да направим компромис с принципите си за териториалната цялост и суверенитета на държавите, заяви той в отговор на въпрос дали би бил възстановен Съветът НАТО-Русия, ако в Източна Украйна обстановката се успокои, но Крим остане в руско владение.

Решени сме да приложим изцяло и навреме плана срещу заплахите от изток и юг, с повишено присъствие на нашите сили в граничните зони на НАТО, с нови учения, с повече кораби в Балтийско и Черно море, с повече самолети, заяви генералният секретар на пакта. Той изрази очакването на утрешната среща на външните министри от алианса в Брюксел да бъде постигнато споразумение за допълнително повишено присъствие на сили на пакта в източните държави от военния съюз.

Столтенберг очаква на министерската среща да бъде взето формалното решение за прекратяване на 31 декември на мисията на ИСАФ в Афганистан и за започване от 1 януари догодина на мисията "Решителна подкрепа" за обучение на афганистанските сили за сигурност. Той отбеляза, че засега не се предвижда определянето на срок на новата мисия на НАТО в Афганистан.

Столтенберг посочи, че със започването на новата мисия се открива възможността за международно финансиране на афганистанските сили за сигурност.

Приветстваме коалиционните усилия срещу "Ислямска държава", вече има резултати, всички от НАТО имат роля в тази операция, заяви генералният секретар. Той отбеляза, че тази коалиция е водена от САЩ, не от НАТО, както и че пактът е обещал подкрепа на правителството на Ирак срещу ислямистите, но Багдад още не е отправил подобно искане.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?