НАТО праща още войски да възпрат насилието

НАТО може да разположи до 2000 войници в подкрепа на силите на алианса в Косово (КФОР) за възстановяване на реда в областта, разтърсвана втори ден от междуетнически сблъсъци, които отнеха живота на 22 души, предаде АФП, като се позовава на информация от алианса.

Би Би Си съобщава за изпращането на 1000 войници - 750 от които британски, за подсилване на сегашните 17 500 военнослужещи от КФОР.

При сблъсъците през последните два дни бяха ранени стотици, сред които 35 от силите на НАТО, съобщи говорителят на КФОР Джеймс Моран.

Опожарени къщи и коли на български полицаи

При сблъсъците са опожарени две къщи и три автомобила на български полицаи в Косово, съобщи МВР като уточни, че палежите не са целенасочени.

още

На спешно заседание на посланиците на НАТО в Брюксел бе решено незабавното прехвърляне на 350 войници от Босна в Косово, като командващият на НАТО в областта оторизира използването на сила с цел възстановяване на реда.

Опожарени църкви и джамии

Насилието избухна в сряда в разделения град Митровица в северно Косово, след като албанци обвиниха сърби, че са причинили удавянето в реката на три албански деца.

Предишният ден 18-годишен сърбин е бил прострелян от албанци в село Каглавица, което предизвика сблъсъци между разбунтувалото се сръбско население и силите на НАТО.

В Обилич на север от Прищина тази сутрин имаше ожесточени инциденти и православната църква бе опожарена, каза говорителката на ЮНМИК Анжела Джоузеф. Международните сили евакуираха сърбите, живеещи в Прищина и околностите към по-сигурни селища.

Рашко-призренската епархия съобщи, че в Косово са унищожени 14 църкви и манастири на Сръбската православна църква, предаде белградското радио Б-92. Подпалени са църкви и манастири в Печ, Джаковица, Призрен, Урошевац, Бело Поле, Гниляне, Прищина.

България не подготвя допълнително подразделение

България не подготвя допълнително подразделение за Косово, но трябва да има общо балансиране на участието ни под егидата на алианса, заяви министърът на отбраната Николай Свинаров. Българските части в Косово не са в рисковите региони, но това не означава, че нямаме очаквания и подготовка, посочи той.

още

В Белград бе подпалена джамията Байракли, в Ниш също горя джамия.

Етнически албанци демонстрират днес в основните градове на Косово за втори пореден ден, съобщи говорител на полицията на ООН Малкълм Ашби. Хора се събират в Косовска Митровица и в главните градове на Косово, в Прищина положението е напрегнато, но няма съобщения за насилие, посочи по-рано говорителка на ЮНМИК.

Полицията на ООН и КейФОР засилиха присъствието си по улиците на градовете и по пътищата с цел да предотвратят нови сблъсъци.

Служители на НАТО казаха, че пактът заедно с ООН, която администрира областта, са решени да потушат бунтовете.

НАТО ще използва сила

"Не смятам, че е възможна война. Ние ще направим всичко необходимо да възстановим реда и законността", каза говорителят на НАТО Джейми Шей.

Командващият силите на НАТО в Косово генерал Холгер Камерхоф обаче съобщи днес, че е дал разрешение да бъде използвана сила, за да бъде прекратено насилието в областта.

"Дадох команда за използване на пропорционална сила, необходима, за да гарантира сигурността и безопасността на нашите войници, за защита на невинни граждани и възстановяване на свободата на придвижване на цялата територия на Косово", каза Камерхоф на съвместна пресконференция с върховния администратор на ООН в областта Хари Холкери, цитиран от Би Би Си.

Сърбия обвини НАТО и ООН

Сърбия обвини НАТО и ООН за това, че не са успели да предпазят сръбското малцинство в провинцията.

Министър - председателят Воислав Кощуница каза, че атаките са били "планирани и координирани", опит "за погром и за етническо прочистване" срещу сърбите в Косово и призова ООН да вземе извънредни мерки.

В същото време говорител на косовския президент Ибрахим Ругова призова ООН да вземе спешно решение за независимостта на провинцията.

Съветът за сигурност подготвя извънредно заседание във връзка със събитията в Косово, съобщи румънският външен министър, чиято страна е ротационен председател на съвета.

ЕС, НАТО, ООН и други международни организации призоваха властите в Косово да сложат край на насилието.

В емоционално и често прекъсвано от възгласи слово след молебен за загиналите в Косово сърби, премиерът Кощуница зададе риторичния въпрос: "Може ли Косово без Сърбия?", в резултат на което площадът пред храма се огласи от мощно: "не".

С Косово не може да се търгува, заяви Кощуница и допълни, че Сърбия ще запази областта с любов, а не с насилие. Тези думи на министър-председателя предизвикаха противоречиви реакции сред събралите се граждани.

Степента на бойна готовност на частите на министерството на вътрешните работи на Сърбия, които са разположени край административната граница с Косово, бе повишена, съобщи ТАНЮГ.

В повишена готовност са граничните части в Македония, където ГКПП -та бяха временно затворени.

Споделяне

Още от Балкани