НАТО предложи да посредничи за уреждане на турско-германския спор

НАТО предложи да посредничи за уреждане на турско-германския спор

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи посредничество за уговаряне на посещение на германски депутати при германските войски, служещи в турска военна база, за да се намери решение на спора между съюзниците Германия и Турция, който пречи на операциите срещу Ислямска държава, предаде Ройтерс.

Столтенберг направи предложението в момент, когато Анкара се опитва да ограничи икономическите последици от спора с Берлин. Турция се отказа от искането Германия да съдейства за разследване на стотици германски компании, които според Анкара може да са имали връзки с тероризма, посочва Ройтерс.

Турция отказа на германски депутати да посетят германските войници, разположени в турската военна база Инджирлик, в резултат на което Германия премести войските си в Йордания. Това предизвика тревога в НАТО и стана причина за предложението за посредничество, отбелязва Ройтерс.

"Генералният секретар предложи да съдейства за уреждане на посещение на парламентаристи на летището в Коня в рамките на НАТО. Това летище е жизненоважно за операциите на НАТО в подкрепа на Турция и на коалицията срещу Ислямска държава", заяви говорителят на НАТО Пиърс Казалет.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?