НАТО предложи на Босна план за членство

НАТО предложи на Босна план за действие за членство, съобщиха световните агенции. Говорителят на алианса Джеймс Апатурай заяви в естонската столица Талин, където се провежда неформална среща на външните министри на страните членки на НАТО, че пред Босна са поставени ясни условия за евентуално приемане на западнобалканската държава, като например да регистрира цялото военно оборудване на своята територия.

Планът за действие за членство в НАТО има за цел да ускори процеса на присъединяване на страните кандидати. Той не поставя срокове за приемане на съответната държава, а само определя програма на подготовката за членство.

Босна кандидатства за присъединяване към плана през октомври, но през декември НАТО прецени, че страната трябва да проведе още реформи. Апатурай съобщи обаче, че външните министри са отчели значителен прогрес на реформите и са приветствали решението на Босна да унищожи излишните амуниции и оръжия и да участва със свой контингент в Афганистан, отбелязва Ройтерс.

Държавите от НАТО се договориха в Талин САЩ да не изтеглят едностранно свои ядрени оръжия от Европа без предварително споразумение в рамките на алианса.

"Нищо няма да бъде променяно едностранно що се отнася до политиката или до ядрения капацитет на НАТО", съобщи Апатурай, цитиран от Франс прес.

Петте страни членки на НАТО, които имат американски ядрени оръжия на своя територия са Германия, Белгия, Холандия, Италия и Турция.

В писмо, изпратено през февруари тази година на генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен, външните министри на тези държави го призоваха да започне дебати за ролята на тези оръжия.

Според експерти Съединените щати складират в свои военновъздушни бази в Европа 240 атомни бомби, които може да бъдат хвърлени от самолети. След края на Студената война, е необходимо двойно разрешение за тяхната евентуална употреба - от САЩ и от съответната приемна държава. В случай на конфликт, по принцип е предвидено тези атомни бомби да бъдат пускани от самолети на приемната страна, а не от американски.

Външните министри от НАТО констатираха, че през годините алиансът е намалил както броя на ядрените си оръжия, така и военната им роля, съобщи още Апатурай. Той даде да се разбере, че "докато има ядрени оръжия по света, (НАТО) ще запази един надежден и сигурен" ядрен арсенал.

Споделяне

Още от Свят