НАТО преговаря с Русия за сътрудничество в Афганистан

НАТО и Русия обсъжда засилване на сътрудничеството си в Афганистан, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорителя на алианса Джеймс Апатурай.

Пактът преговаря с Москва тя да му окаже по-голяма помощ при обучаването на афганистанските полицейски сили за борба с производството и трафика на наркотици. Русия и НАТО обсъждат откриването край Санкт Петербург на център за обучение на агенти за борба с наркотиците.

Алиансът смята наркотрафика за основен източник на финансиране на талибаните, а Русия смята афганистанската дрога за заплаха за своите граждани, посочва ДПА.

НАТО също така иска да сключи с Русия споразумение за транзит през нейна територия на военни автомобили от и за Афганистан. В момента руската страна разрешава транспортирането само на невоенни доставки за силите на алианса в Афганистан (ИСАФ).

НАТО освен това иска от Русия да достави 20 транспортни хеликоптера Ми-17 за афганистанските военновъздушни сили.

Очаква се натовските лидери и руският президент Дмитрий Медведев да сключат серия от споразумения на срещата си в Лисабон идната седмица.

НАТО се надява да съгласува в португалската столица с Русия "пътна карта" за диалог в сферата на противоракетната отбрана, съобщи Апатурай.

Срещата на върха на алианса ще се състои в Лисабон на 19 и 20 ноември. През втория ден ще се проведе и среща на върха НАТО-Русия.

Очаква се в Лисабон да бъде взето решение за започване на изграждане на система на алианса за противоракетна отбрана, отбелязва ИТАР-ТАСС. Ако това стане, НАТО трябва да предложи на Русия да се присъедини към системата.

Споделяне

Още от Свят