НАТО приветства плановете на САЩ да разположат техника в Европа

Столтенберг: Съществува риск от подновяване на интензивните сражения в Източна Украйна

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че съществува риск от подновяване на интензивните сражения в Източна Украйна, където примирието редовно се нарушава и приветства намеренията за преразполагане на американско тежко въоръжение в Европа.

Столтенберг обясни, че допълнителното подсилване на силите на алианса за бързо реагиране включва допълнителна тежка техника, повече разузнаване и транспортна авиация.

САЩ обявиха, че имат намерение да разположат тежка техника в шест страни от Източна Европа, включително и в България. Идеята е танковете и другите машини да се движат в региона за обучение и военни маневри. По този начин НАТО ще получи възможност да отговаря по-бързо на всяка военна криза, възникнала в региона.

НАТО увеличава силите за бързо реагиране

Столтенберг съобщи по време на срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел, че числеността на силите на пакта за бързо реагиране ще бъдат в численост от 40 000 души - три пъти повече от предвидените по-рано тази година 13 000 военни.

Столтенберг каза, че командните центрове на НАТО в България, Естония, Полша, Латвия, Литва и Румъния ще заработят до края на годината. В тях ще работят по 40 служители, като една от задачите им е да бъде да изработват предварителни планове за действие.

НАТО смята да открие още изнесени командни центрове, като още седем държави от пакта са предложили да бъдат домакини на такива центрове.

Министрите на отбраната на страните членки са утвърдили ускоряването на взимането на политически и военни решения. Те са подкрепили въвеждането на нова концепция за предварително планиране.

Русия продължава да подкрепя сепаратистите

"Русия продължава да подкрепя сепаратистите, доставяйки им оръжие и войници. Тя запазва значителни сили на границата си с Украйна", добави Столтенберг по време на заседанието на комитета НАТО-Украйна на равнище министри на отбраната. .

Той подчерта, че най-добрият път за решаване на конфликта е спазването на Минските споразумения и призова към това всички страни в конфликта, като отбеляза особената отговорност на Русия.

В заседанието участват военните министри на 28-те страни членки на алианса, както и украинският им колега Степан Полторак.

НАТО ще продължи да оказва подкрепа на Украйна за реформите в армията и за повишаване на отбранителните ѝ способности, включително защитата от кибератаки, но и Киев трябва "да изпълнява своята роля за реформите", отбеляза Столтенберг.

Столтенберг съобщи още, че НАТО и Украйна ще предприемат съвместно практическо учение наесен. 

"НАТО и Украйна няма да се борят с руската пропаганда, като прокарват обратна пропаганда, а с факти, защото истината в крайна сметка ще победи", заяви генералният секретар в отговор на въпрос.

САЩ готови да помагат за киберотбраната

Американският министър на отбраната Аштън Картър заяви от своя страна по време на срещата на военните министри на алианса в Брюксел, че НАТО трябва да подобри способностите си за защита от кибератаки, преди да изгради капацитет за водене на кибервойна.

Картър каза, че САЩ ще използват опита си в киберотбраната, за да помогнат на съюзниците си да видят къде са им слабите места в тази област.

Темата бе повдигната след няколко нашумели кибератаки - пробива в системата със социално-осигурителните номера на американски държавни служители, който е свързван с Китай, и миналогодишния случай, в който руски хакери проникнаха в некласифицирана компютърна мрежа на Пентагона.

Картър вече обяви, по време на посещението си в балтийската страна, че САЩ имат план за увеличаване на отбранителните способности на съюзниците си. Инициативата ще бъде координирана през базиран в Естония киберцентър и ще включва планиране за по-добра защита на ключова инфраструктура, съобщи Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?