НАТО призова Кремъл да изтегли войските си

Андерс Фог Расмусен

НАТО призова Русия да изтегли силите си в своите бази и да се въздържа от намеса в Украйна, съобщи пред журналисти в неделя вечерта генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след извънредното заседание на Северноатлантическия съвет и на комисията НАТО-Украйна. Заседанието продължи над седем часа.

НАТО предупреди Русия, че военни действия срещу Украйна биха нарушили международното право. Пактът изрази и сериозното си безпокойство, че руският парламент е разрешил военна намеса и използването на сила.

"Настояваме двете страни незабавно да намерят мирно решение чрез двустранен диалог с международно съдействие и чрез изпращането на международни наблюдатели под покровителството на Съвета за сигурност на ООН или Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)", гласи изявлението на НАТО. Същото е искането и на САЩ.

"Осъждаме военното напрежение, предизвикано от руснаците в Крим. Изразяваме дълбоко съжаление за решението на руската Дума за използването на военни части на територията на Украйна - това е нарушение на международното право и е в противоречие с духа на Съвета НАТО-Русия, както и с програмата "Партньорство за мир", добави Расмусен, като се позова на общото становище на държавите от пакта.

НАТО призовава Русия да спазва Хартата на ООН и решенията на ОССЕ, на които почиват мирът и стабилността в Европа. Расмусен заяви, че НАТО ще продължи диалога с Русия в рамките на двустранния съвет.

Преди заседанието той заяви, че действията на Русия в Украйна заплашват мира и сигурността в Европа.

Още преди заседанието дипломати от НАТО коментираха пред "Ройтерс", че на извънредното събиране на ниво посланици днес едва ли ще бъдат взети някакви конкретни решения да се действа за натиск срещу Русия. Причината е, че Западът не иска да тласне най-тежката криза със сигурността в Европа от края на СССР насам към военен конфликт.

"Не очаквайте някакви големи решения”, казва посланик на натовска държава пред ”Ройтерс”, цитирана от сайта ”Дневник”. Според друг дипломат трябва да се внимава да не се даде на руснаците нещо, което да раздуха проруските настроения в Крим.

Максималното, което за момента може да се очаква, е САЩ да предислоцират част от военните си кораби в Черно море, но това може да е едностранен акт, без участието или мандат на НАТО, съобщава ”Ройтерс”. 

”НАТО може да заяви само това, което казват 28-те му членове. А сред тях има такива, които са повече проруск инастроени от други", коментира Кар-Хайнц Камп, директор на Федералната академия по политика за сигурността в Берлин.

”Няколко натовски държави и членки на ЕС, включително България, са силно зависими от руските енергийни източници. Това ги кара по геополитически съображения да осъждат публично действията на Русия в Украйна, но в действителност да поддържат по-балансирани връзки с Москва, допълва "Ройтерс".

Споделяне

Още от Свят