НАТО призова за спокойствие и диалог по повод кризата между Хага и Анкара

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Холандия, Германия и Турция, които влязоха в конфликт покрай референдума за турското държавно управление, да успокоят тона и да се обединят около онова, което ги сплотява, а не да търсят темите, водещи до разделение.

Напрегнатият дебат е в сърцето на демокрацията, но е необходимо взаимно уважение, призовавам всички съюзници да го показват, да запазят спокойствие, заяви Столтенберг.

Важно е да се съсредоточим в общите заплахи, а не в теми, които ни разделят. Важното е, че има диалог, добави той по повод отношенията между посочените три държави от алианса.

Референдумът ще определи вида на властта в Турция, ще признаем резултата, стига процесът да е демократичен. Всяка държава от НАТО сама решава дали управлението ѝ е президентско или парламентарно, добави генералният секретар.

Той съобщи, че се е свързал с правителствата в Холандия и Турция, като ги е призовал да запазят спокойствие. Не мога да споделя подробности за разговорите, но наистина вярвам, че трябва да се съсредоточим върху опасностите извън границите на НАТО, посочи Столтенберг. Той определи напрежението между Хага и Анкара като двустранен въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?