НАТО призова за твърд отговор срещу Асад, Париж вади доказателства за химическата атака

Силите на режима в Сирия разполагат ракети в училища и готвят живи щитове срещу готвената от САЩ "агресия"

НАТО призова за твърд отговор срещу Асад, Париж вади доказателства за химическата атака

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че е получил "конкретна информация" и е лично убеден, че режимът на Башар Асад е отговорен за химическо нападение срещу собствения си народ. Той посочи, че международната общност трябва да даде твърд отговор на химическата атака от 21 август, но заяви, че НАТО няма да участва във военна операция.

"Представиха ми конкретна информация. Мога да ви кажа, без да навлизам в детайли, че лично аз съм убеден, че не само е имало химическо нападение, но и че сирийският режим е отговорен за него. Смятаме, че тези неописуеми действия, отнели живота на стотици мъже, жени и деца, не могат да бъда игнорирани", каза Расмусен в понеделник на пресконференция в Брюксел.

Ако международната общност стои безучастно и не реагира, това ще изпрати опасен сигнал на останалите диктатори по света, допълни той.

"Ако отговорът на кризата в Сирия е военна операция, то тя ще бъде кратка и ограничена и няма да се нуждае от използване на командната структура на НАТО", каза още Расмусен.

Международната общност все още не може да стигне до съгласие за обща реакция срещу режима на Асад, като усилията в Съвета за сигурност на ООН се блокират от Русия и Китай.

В понеделник руският външен министър Сергей Лавров коментира, че американските данни за използване на химическо оръжие в Сирия не съдържат нищо конкретно и за пореден път от името на Москва се обяви срещу военна намеса.

През уикенда президентът на САЩ Барак Обама призова за ответни удари срещу сирийската армия заради атаката с химическо оръжие миналия месец, но посочи, че ще иска и съгласие от Конгреса, който се събира след лятна почивка на 9 септември.

Конгресмените обаче изразиха крайно противоположни мнения дали Съединените щати трябва да се намесят в Сирия, а проучванията на общественото мнение показват, че повечето от гражданите на страната също са против интервенция.

Британският премиер Дейвид Камерън загуби подобен вот в парламента, но администрацията на Обама е убедена, че това няма да се случи в САЩ.

"Не обмисляме вариант, при който Конгресът гласува "не", заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, като в същото време подчерта, че президентът има правото да предприеме действия "независимо какво ще направи Конгресът".

Париж разполага ще представи доказателства за химическата атака

Френският премиер Жан-Марк Еро ще представи по-късно в понеделник доказателства пред парламентарните лидери на страната за използване на химически оръжия в Сирия.

Данните показват, че режимът на Асад е складирал над 1 000 тона химически агенти, включително зарин.

Френският президент Франсоа Оланд, също като американския си колега Обама, настоява за наказателна военна акция срещу Сирия. Той обаче е под нарастващ натиск да иска парламентарен вот за такава операция, както стана във Великобритания и предстои в САЩ.

"Информацията, която ми дадоха и която мисля, че премиерът ще представи пред народните представители показва, че химическа атака наистина е имало и че тя е можела да дойде единствено от режима”, заяви председателят на Комисията за външна политика към долната камара на френския парламент Елизабет Гигу.

"Всичко сочи, че тази атака се е състояла и че тя не е първата. Имаме доказателства за друга химическа атака, извършена през април 2012 година. Тази обаче е по-мащабна и е извършена срещу квартал, който контролира комуникацията с Дамаск, а ракетите с химически оръжия са можели да бъдат изстреляни единствено от режима”, заяви още Елизабет Гигу.

Химическата атака е осъществена на 21 август в източните предградия на Дамаск. По данни на САЩ над 1400 души са убити, сред които 426 деца.

Меркел иска общо решение в ООН

Германският канцлер Ангела Меркел заяви от своя страна в понеделник, че се надява ООН да успее да постигне обща политика за Сирия въпреки упорството на Русия и Китай.

След решението на президента на САЩ Барак Обама да отложи военния удар и да поиска одобрение от Конгреса, Меркел каза, че "това време трябва да се използва", съобщи правителственият говорител Щефен Зайберт в Берлин.

"Работим, за да гарантираме, че това ще има успех в ООН. Надяваме се, че сега има шанс да го направим, и сме решени на това".

Изборите за Бундестаг, които предстоят на 22 септември, не играят роля в решенията на правителството, подчерта Зайберт. "За въпроси като тези не можем да действаме, като се съобразяваме с датата на изборите". В същото време той напомни, че на телевизионния си дебат Меркел и основният ѝ опонент Пеер Щайнбрюк отхвърлиха възможността за изпращане на германски войски за операция в Сирия.

"Германия в никакъв случай няма да участва", увери той.

Ситуацията в Сирия ще бъде обсъдена на срещата на Г-20 в Санкт Петербург. Очаква се евентуалната операция на САЩ в Сирия ще бъде обсъждана на срещата на министрите на външните работи и на министрите на отбраната на ЕС, която ще се състои на 6 и 7 септември във Вилнюс.

Дамаск поиска ООН да предотврати готвената от САЩ "агресия"

На този фон режимът на Асад, който се ползва с подкрепата на Русия, поиска от ООН да предотврати "агресия" на САЩ срещу режима на президента Башар Асад.

В писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и председателя на Съвета за сигурност Кристина Персевал сирийският представител в ООН Башар ал Джафари призова "генералния секретар на ООН да поеме отговорността си за предотвратяване на агресия и политическо решение на кризата".

Според Джафари САЩ трябва да изиграят ролята си в подкрепа на мира и като партньор на Русия в подготовката на мирната конференция за Сирия, а не да използват сила срещу страните, които се противопоставят на тяхната политика.

Сирия отрича да е използвала химическо оръжие и обвинява бунтовниците, които се борят срещу режима на Асад вече над 2 години, че са използвали забраненото оръжие.

Силите на Башар Асад разполагат ракети в училища

Силите на Башар Асад са разположили военно оборудване и войници в цивилни райони на Дамаск и са прехвърлили затворници във военните обекти, които да служат за живи щитове срещу евентуални западни удари срещу града, съобщава агенция Ройтерс, като се позовава на информация на базираната в Истанбул сирийска опозиция.

Зенитни ракети, балистични "Скъд” и пускови установки са били инсталирани в дворовете на училища и университети, правителствени сгради във вътрешността на градовете, контролирани от Дамаск.

"Информациите, които получаваме от Сирия съобщават, че Асад е заповядал прехвърлянето на затворници към потенциални военни цели, за да бъдат използвани като живи щитове срещу едно евентуално западно военно нападение”.

Бивши военнослужещи от редовната сирийска армия са разказали през уикенда пред агенция Ройтерс, че по-важните военни обекти са били подсилени от войници, задържани по-рано от техните командващи, заради съмнения в лоялността им към режима.

Хиляди верни на Асад военнослужещи и членове на въоръжени милиции са заели позиции в училища и жилищни сгради в Дамаск, смесвайки се с цивилното население, за да избегнат западните удари.

В понеделник руският външен министър Сергей Лавров отново даде подкрепа на режима, като коментира, че американските данни за използване на химическо оръжие в Сирия не съдържат нищо конкретно.

"Показаха ни някакви изводи, които не съдържаха нищо конкретно: нито географски карти, нито имена, там има маса несъответствия, много съмнения. Ако действително има някакви свръхсекретни данни, навярно трябва да се свали тази секретност. Става дума за въпроси на войната и мира. Продължаването на играта на секретност тук навярно е неуместно", каза Лавров.

Преди ден американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Съединените щати са предоставили на Русия доказателства за употреба на химически оръжия от сирийските власти срещу собствените им граждани, но Москва не повярвала и останала на своето мнение.

Лавров посочи, че ако САЩ прибегнат до сила срещу Сирия, провеждането на конференцията Женева-2 ще се отложи за "дълго, ако не и завинаги".

"Силно се съмнявам, че след нанасянето на удара опозицията ще стане по-сговорчива", заяви Лавров. Той подчерта, че възможен удар ще отложи конференцията, но все едно ще трябва да има някаква форма на политическо решение.

"Ние сме убедени, както и преди, в липсата на алтернатива на политическото уреждане. В тази връзка не мога да си спомня някой да е изразявал съмнение в необходимостта от свикване на Женевската конференция за реализацията на комюникето, прието на 30 юни миналата година", добави той.

Арабската лига е разделена за военна намеса

Страните от Арабската лига (АЛ) призоваха ООН и международната общност да поемат своята отговорност за Сирия.

Те приканиха да бъдат предоставени на сирийския народ всички поискани от него форми на подкрепа, за да се защитава, и подчертаха, че е необходимо арабските и международните усилия за подпомагане на сирийците да бъдат съгласувани.

Арабската лига обаче не спомена за военни удари срещу Сирия. Организацията на арабските държави е дълбоко разделена по въпроса.

Сунитските монархии от района на Персийския залив начело със Саудитска Арабия са заклети противници на режима на Асад и подкрепят идеята за военна операция срещу него. Редица страни, сред които Египет, Ирак, Ливан и Алжир, обаче са против.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят