НАТО разделена за усилване на тренировъчната мисия в Ирак

Външните министри на страните членки на НАТО се договориха да започне следващата фаза на тренировъчната мисия на алианса в Ирак, в която ще участват близо 300 инструктори, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Тренировъчната мисия в Ирак върви по план, заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер след срещата на външните министри на НАТО, в която за последен път участва и американският държавен секретар Колин Пауъл, който се оттегля от поста си.

По време на срещата Пауъл повтори критиките на Съединените щати към няколко техни съюзници, които отказват да участват в тренировъчната мисия на НАТО в Ирак, предаде Франс прес. На пресконференция след края на срещата си с колегите си от алианса в Брюксел Пауъл припомни, че освен това въпросните държави не са изпратили свои войници в Ирак. "Подобни действия поставят под въпрос легитимността и сплотеността на НАТО", подчерта държавният секретар.

Франция, Германия, Испания, Белгия и Гърция отказаха наскоро да изпратят свои офицери в Ирак за нуждите на тренировъчната мисия на алианса, припомня Франс прес.

Персоналът на мисията в Ирак ще се увеличи от 60 на близо 300 служители. Една трета от тях ще бъдат инструктори, а останалите - поддържащ персонал, отбеляза представител на НАТО, пожелал анонимност. Поддържащият персонал ще участва в обучението на иракски военни в Зелената зона, където са разположени коалиционните сили, ръководени от САЩ, и новия щаб на НАТО.

Яп де Хоп Схефер добави, че на заседанието на външните министри няколко страни от алианса, включително Полша, Унгария и Холандия, са предложили да предоставят войници. Войниците ще се установят в Багдад, а през пролетта ще се преместят в околностите на столицата, където ще открият военна академия за иракските въоръжени сили, отбеляза още Схефер.

Буш се надява да възстанови отношенията с европейските съюзници

Колин Пауъл потвърди, че американският президент Джордж Буш ще пристигне на обиколка в Европа около 22 февруари догодина. Той подчерта, че Буш се надява да възстанови отношенията си с европейските съюзници, влошили се по повод войната в Ирак.

Говорителят на Белия дом Скот Маклелън също потвърди в четвъртък, че президентът ще пристигне в Брюксел на 22 февруари за срещата на върха на НАТО. След това Буш ще се срещне в белгийската столица и с ръководителите на Европейския съюз. По време на първата си чуждестранна обиколка през втория си мандат, която ще продължи около седмица, Буш ще посети и още няколко страни, които все още се уточняват.

Маклелън подчерта, че президентът иска да подаде ръка на съюзниците си от НАТО и ЕС в името на прогреса, развитието и победата над тероризма, като трансатлантическото сътрудничество трябва да се подобри на базата на общите ценности.

По въпроса за Ирак Пауъл изтъкна, че САЩ са поели ангажимент да сломят съпротивата на терористите, които искат да се върне времето на Саддам Хюсеин, а насрочените за 30 януари общи избори да се проведат по график. Той заяви още, че САЩ и Европа трябва да работят заедно за съживяване на близкоизточния мирен процес.

България потвърди ангажимента за Афганистан

Информирах Северноатлантическия съвет за продължаващия ангажимент на България за възстановяването на мира и установяване на демокрация в Афганистан, заяви на пресконференция в Брюксел българският външен министър Соломон Паси. Той подчерта, че конкретният ангажимент на България да управлява летището в Кабул за 4 месеца през 2006 г., е една далеч по-сложна операция от всичко, което сме правили досега в Афганистан. Смятам, че ще се справим много добре и с тази задача, подчерта българският първи дипломат.

Емоционално сбогуване на Пауъл с министрите от НАТО

Държавният секретар на САЩ се сбогува с Алианса, като заяви, че по - голямата част от професионалния му живот е свързана с тази организация.

"За мен бе удоволствие да работя с всички вас и ви благодаря за вашата мъдрост, идеи и приятелство", каза Пауъл сред бурни ръкопляскания.

Германският външен министър Йошка Фишер, чиято страна твърдо се противопостави на войната в Ирак, благодари на Пауъл за "изключителното му сътрудничество". "Преди, по време и след войната в Ирак вие показахте, че сте изключително справедлив и професионален външен министър", каза той.

В обръщението си пред Съвета Пауъл изтъкна промяната на организацията, в която той започва кариерата си преди 46 години като лейтенант на границата между Източна и Западна Германия.

Години по-късно като съветник по въпросите на националната сигурност на бившия президент Рейгън, тогавашният руски лидер Михаил Горбачов му казал: "Трябва да си намерите нов противник", припомни си Пауъл.

"С падането на Берлинската стена ние навлязохме в нова епоха на международните отношения", подчерта Пауъл, който по това време беше председател на Съвета на началник-щабовете на американската армия. "Тази епоха е свидетел как в НАТО влязоха бивши съветски републики, как организацията посреща нови предизвикателства - кризата на Балканите, атентатите от 11 септември, войната в Ирак", допълни той.

Колегите от НАТО на Пауъл го изпратиха топло и го отрупаха с подаръци. Германският първи дипломат Йошка Фишер например подари на държавния секретар каса от прочутата немска бира.

Пауъл разкри, че подаръкът е свързан с тяхна стара закачка. След като той изразил възхищението си от немската бира, Фишер му изпратил каса пиво, а после държавният секретар му върнал празните бутилки.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер също дари Пауъл с един от най-прочутите видове белгийска бира. Схефер се пошегува с Пауъл, че няма да му стане нищо от една бутилка от известното като "Внезапна смърт" пиво. Схефер подари на държавния секретар и макет на любимата на Пауъл марка коли Волво.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?