НАТО: Русия има 6 месеца да се върне към договора за ракетите със среден обсег

НАТО: Русия има 6 месеца да се върне към договора за ракетите със среден обсег

Русия разполага със срок от шест месеца да се върне към договора за ракетите със среден обсег в Европа, заяви в сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на министрите на отбраната от алианса в Брюксел.

Русия продължава да нарушава договора с разполагането на нови ракети със среден обсег, способни да носят ядрени бойни глави. Тези ракети са трудни за засичане, могат да достигнат до европейски градове и са преместваеми. Призоваваме Русия да се върне към спазването на договора, добави Столтенберг, цитиран от БТА.

Имаме нужда от време за оценка какви стъпки да предприемем, ако договорът бъде прекратен. Ще бъдем единни, отговорът ще бъде съразмерен и отбранителен. Нямаме намерение да разполагаме нови наземно базирани ракети в Европа. Имаме много други възможности, но няма да ги обсъждам сега, защото това би повишило несигурността, посочи генералният секретар. Основната ни цел е да запазим договора, добави той.

Столтенберг съобщи, че на министерската среща ще бъде обсъждана и подялбата на тежестта от разходите за дейността на НАТО. Той отбеляза, че от 2016 г. насам европейските страни от алианса и Канада са увеличили с 41 милиарда долара отбранителните си разходи.

Генералният секретар изрази очакването до края на следващата година тези допълнителни разходи да достигнат 100 милиарда долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят