Москва създава "замразен конфликт" по подобие на Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието

НАТО: Русия продължава да обучава и екипира украинските бунтовници

Генерал Филип Брийдлав

Върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че стотици руски военни продължават да обучават и снабдяват с оборудване сепаратистите в Украйна, което засилва напрежението в отношенията със Запада и украинското правителство, влошени от изборите в отцепническите райони в Източна Украйна, съобщава в. "Ню Йорк таймс".

Русия, изглежда, се готви да признае резултатите от произведените в неделя избори, заклеймени от САЩ като "фалшификация", а Западът е все по-разтревожен, че Кремъл може би предприема стъпките, необходими за създаване на анклав, който е извън контрола на Киев, посочва изданието.

При посещение в Пентагона Брийдлав каза пред репортери, че е "обезпокоен, че са налице условията, които могат да породят замразен конфликт".

Москва постъпи по подобен начин след войната с Грузия през 2008 г., като създаде анклави в Абхазия и Южна Осетия, за да направи така, че страната да не може да се присъедини към НАТО. Москва предприе същия подход към отцепилото се от Молдова Приднестровие, където има разположени руски военни, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Опасенията сега са, че буферна зона между Украйна и сепаратистките сили, установена като част от договореното през септември прекратяване на огъня, може да стане фактическа граница на новия анклав. Междувременно границата между Източна Украйна и Русия остава отворена.

"Виждаме обща тенденция към втвърдяване на тази демаркационна линия и доста по-голямо омекване на действителната граница между Украйна и Русия", каза Брийдлав.

Макар че Москва отрича да изпраща войски в Украйна, според генерала в Украйна все още има 250-300 руски военни.

"Това не са бойни формации. Това са формации и специалисти, които обучават и екипират сепаратистките сили там", заяви той.

По думите му руски военни подразделения са се приближили до границата с Украйна преди изборите в сепаратистките източноукраински райони явно с цел да предупредят украинското правителство да не се намесва.

При друга демонстрация на сила колона от около 60 военни камиона без обозначения е преминала през Донецк в събота, посочва "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още от Свят