НАТО: Руска ракетна система нарушава договор от времето на Студената война

НАТО: Руска ракетна система нарушава договор от времето на Студената война

НАТО изрази безпокойство, че руска ракетна система, която може да носи ядрени бойни глави, може да нарушава договор за контрол на въоръженията от епохата на Студената война, предаде Асошиейтед прес.

Алиансът, ръководен от САЩ, призова Русия да отговори на тези притеснения по задоволителен и прозрачен начин и активно да участва в технически диалог със САЩ.

НАТО смята, че руските крилати ракети 9М729, за които Вашингтон разполага с доказателства, че Русия разработва, противоречат на договора от 1987 г. за ядрените оръжия със среден обсег, който забранява всички наземно базирани крилати ракети с обсег между 500 и 5500 км. С тези ракети Москва ще бъде в състояние да извърши ядрен удар в Европа без предупреждение.

Русия на свой ред твърди, че противоракетната отбрана на САЩ е в нарушение на договора.

Посланикът на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчисън нарече руското поведение "опасно и дестабилизиращо". "Нашите съюзници потвърждават, че САЩ напълно спазват задълженията си към договора за ракетите със среден обсег и че поведението на Русия предизвиква безпокойство", каза тя.

Изявлението на НАТО беше направено след заседание между руски и американски представители в специалната комисия за контрол върху изпълнението на договора тази седмица.

Напрежението между НАТО и Русия остава високо, откакто Русия анексира украинския Кримски полуостров през 2014 г., а преди това извърши нападение в Грузия през 2008 г. В отговор най-големият отбранителен съюз в света разположи хиляди войници в Естония, Латвия, Литва и Естония като възпиращ фактор, посочва АП.

Споделяне

Още от Свят