НАТО: Руската военни набези в небето над Европа стават все по-провокационни

Неотдавнашните набези на руски изтребители и бомбардировачи в европейското въздушно пространство са включвали по-големи формирования от военни самолети, летящи по "по-провокационни" маршрути" от обичайното. Това каза върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, американският генерал Филип Брийдлав, цитиран от Ройтерс.

Генералът от ВВС на САЩ говори на брифинг в Пентагона във Вашингтон. Досега повечето от тези руски полети са били извършвани от малки групи самолети - понякога от един, или в повечето случаи от два самолета", отбеляза Брийдлав. Според него в последно време има "общо увеличение на броя на такива нарушения". А през последната седмица руските въздушни формирования са прониквали "много по-дълбоко и, бих казал, използвайки много по-провокационни маршрути", добави той.

Според Брийдлав "подобни демонстрации" на сила от страна на Русия не оказват положително влияние върху стабилността и сигурността във въздуха над Европа "и това е проблематично". Той увери, че военните от НАТО "реагираха така, както трябваше, и отговорът бе бърз". Руските самолети били съпровождани от натовски прехващачи дотогава, докато не напускали зоната.

Генералът подчерта, че е поискал от Пентагона да прати повече военни и оборудване в Европа, предаде ДПА.

"Заради увеличеното напрежение, което чувстваме сега в Източна Европа и заради мерките за осигуряване на безопасността, които ние взимаме в Балтийските страни, Полша и Румъния, ние искаме допълнително ротационно присъствие", добави генералът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?