НАТО събра 7 бойни кораба в Черно море

Седем бойни кораба на НАТО се намират в момента в Черно море, като шест от тях участват в започналите в понеделник международни учения "Сий Бриз – 2014", съобщи ИТАР-ТАСС.

Източник на агенцията припомни, че през последните няколко дни в Черно море навлязоха 4 кораба на НАТО, които не принадлежат на крайбрежни държави - американският ескадрен минононесц "Рос", френският корвет "Командант Биро", фрегатите от Канада и Италия "Торонто" и "Алмиранте Хуан де Бурбон".

В Черно море освен това се намират турска и румънска фрегата - "Арудж Раис" и "Крал Фердинанд", а вчера навлезе още един натовски кораб - турският корвет "Бююкада". Именно той ще участва в ученията на алианса, а фрегатата "Арудж Раис" няма да участва.

От украинското военно министерство съобщиха, че ученията "Сий бриз-2014" се провеждат в северозападната част на Черно море, като целта им е да се отработи организирането на зона за безопасно корабоплаване в кризисен район. Ученията са в рамките на програмата за двустранно сътрудничество между военните министерства на Украйна и САЩ и плана за 2014 г.

Те се организират и в съответствие с програмата "Партньорство за мир", затова за участие в тях традиционно са поканени редица страни, отбелязва украинското военно ведомство.
От украинска страна в тях ще участват 5 кораба и снабдителни съдове и два кораба от граничната служба на страната.

Тази година ученията не предвиждат влизането на чуждестранни бойни кораби в украински пристанища. Според военно-дипломатическия източник на ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА, обаче е възможно натовски кораби да влязат в пристанищата Одеса и Констанца.

Съгласно конвенцията от Монтрьо военни кораби на нечерноморски държави не могат да се намират в Черно море по-дълго от 21 дни, като общата им водоизместимост не трябва да превишава 30 хил. тона. Общата водоизместимост на 4-те американски, френски, канадски и испански кораба, намиращи се сега в Черно море, не надхвърля 22 000 т.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?