НАТО се противопостави на обвиненията на афганистанския президент

НАТО се противопостави на обвиненията на афганистанския президент

Постиженията на мисията на ИСАФ в Афганистан не могат да бъдат подлагани на съмнение от никого, много от бойците на НАТО пожертваха кръвта и живота си, за да помогнат на тази страна. Това заяви на пресконференция генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен по повод скорошни изявления на афганистанския президент Хамид Карзай, според когото работата на ИСАФ не е дала резултати.

Промените и напредъкът в Афганистан са забележителни, това е най-голямата операция на НАТО досега, никой не може да го отрече и тези факти трябва да бъдат признати, заяви Расмусен, цитиран от БТА в кореспонденция от Брюксел.

Той допълни, че на годишната среща на държавните и правителствените ръководители от страните от алианса догодина ще бъдат отчетени "невероятният принос и саможертва" на състава на ИСАФ.

Афганистанците, с които съм разговарял, са благодарни за извършената от нас тежка работа - изградихме силни местни сили за сигурност, пожертвахме много, включително проляхме кръв, за да помогнем на хората в тази държава, добави Расмусен.

По темата за Сирия и унищожаването на запасите на Дамаск от химически оръжия ръководителят на пакта коментира, че това е огромна стъпка напред. Той призова сирийските власти да направят всичко възможно за оказване на съдействие на международните представители в унищожаването на химическите боеприпаси в утвърдените срокове.

Загрижени сме, че сраженията в страната продължават, повече от 100 000 души са убити досега. Призовавам всички да престанат с насилието и убийствата, да започнат политически процес, заяви Расмусен. Той добави, че е възможно следващия месец да бъде  организирана конференция в търсенето на политическо решение за Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?