НАТО се включва в коалицията срещу джихадистите, но без участие в бойни действия

Йенс Столтенберг
НАТО се присъединява към международната коалиция срещу "Ислямска държава", но няма да участва в бойни действия, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.
 
Той уточни, че НАТО ще увеличи броя и продължителността на полетите на самолетите-радари и самолетите-цистерни на държавите от алианса, които и досега подкрепяха действията на коалицията. Ще бъде разширено споделянето и на разузнавателни данни между съюзниците, като за целта в централата на НАТО ще има на нов отдел за разузнавателен обмен и назначаването на координатор по тези въпроси.
 
В четвъртък в Брюксел се събират лидерите на страните членки, които ще обсъдят споделянето на финансовата тежест за дейността на НАТО и борбата с тероризма. 
 
Очаква се лидерите от НАТО да одобрят въвеждането на годишни национални планове за изпълнение на целта за достигане на военни разходи от два процента от БВП в държавите от алианса до 2024 година. 
 
НАТО ще оцени бъдещето на мисията в Афганистан, а до края на годината ще реши каква да бъде занапред числеността на военните от пакта в азиатската страна. Столтенберг уточни в отговор на въпрос, че не се обмисля възстановяване на участието на пакта в бойни действия в Афганистан.
 
"Русия винаги е част от разговорите в НАТО, ще говорим по този въпрос и днес. Влагаме повече средства в общата отбрана и увеличаваме присъствието си на изток заради агресивните действия на Русия. Имаме нужда от сдържане и диалог в отношенията с Москва", посочи генералният секретар. 
 
ЕС и САЩ утвърждават икономическите санкции срещу Русия, повечето страни от Общността са част от НАТО. Подкрепям санкциите, те са важна реакция на незаконното анексиране на Крим и липсата на изпълнение на споразуменията от Минск, коментира Столтенберг.
 
По думите му предстоящото следващия месец присъединяване на Черна гора към алианса показва, че вратите на НАТО остават отворени. 
 
НАТО съществува, за да защитава мира и да осигурява стабилността, затова подкрепяме търсенето на договорени мирни решения в Близкия изток. Понякога е необходимо използването на военни средства, но в дългосрочен план е важно да постигнем мирно решение, заяви Столтенберг.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?