НАТО ще има проблеми, ако трябва да защитава балтийските страни от руска агресия

НАТО ще има проблеми, ако трябва да защитава балтийските републики от евентуална руска агресия с "конвенционални средства", коментира германското списание "Шпигел".

 

"Способността и намерението на Русия да предприеме мащабни военни действия без кой знае какво предупреждение представлява сериозна заплаха за поддържането на сигурността и стабилността в евроатлантическото пространство", предупреждава проектодокумент
на комитета на алианса за планиране на отбраната.

 

В текста се подчертава, че Москва е в състояние да предизвика в краткосрочен план локална или регионална военна заплаха на произволно място. В края на Студената война обаче Европа стигна до извода, че "може да намали своя капацитет за борба с конвенционални конфликти в Европа от голям мащаб и с висока интензивност".

Попитана за мнение, говорителката на НАТО Оана Лунджеску припомни политиката на алианса да не коментира предполагаеми изтичания на документи и отбранителните си планове.

 

"Основната задача на (алианса) е колективната отбрана", припомни обаче Лунджеску и увери, че организацията ще направи "всичко необходимо, за да защити всеки (свой член) под атака".

Източноевропейски страни от НАТО са обезпокоени от евентуална агресия от страна на Русия, след като тя анексира през март украинския Кримски полуостров и струпа 40 000
военнослужещи по границата с Украйна, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Междувременно Съединените щати и западноевропейски държави изпратиха войници в Полша, Литва, Латвия и Естония, за да засилят военното присъствие на алианса в региона.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят