НАТО ще инспектира нашите ВВС как действат срещу самолети нарушители

Предстои проверка от НАТО за готовността на българските Военновъздушни сили (ВВС) да действат срещу нарушители на въздушното пространство, съобщи началникът на Главния щаб на ВВС генерал-лейтенант Димитър Георгиев.

Проверката в края на март ще бъде от съюзните ВВС на НАТО за Южна Европа, командвани от генерал-лейтенант Глен Морхед, който ще пристигне в България по този повод.

Ще се контролира готовността на ВВС за т. нар. еър полийсинг - възможностите за въздушно патрулиране и действия срещу самолети-нарушители на въздушното пространство, обясни ген. Георгиев, цитиран от БТА. По думите му ще бъде подадена команда и чрез системата за въздушен суверенитет (ASOC) пряко на английски ще трябва да се управлява дежурен изтребител, като докладите от него до ASOC също ще бъдат на английски.

Той обясни, че евентуалното решение за сваляне на нарушител не се взема от дежурния изтребител, а от най-високо ниво. Стремежът е необходимото време за вземане на такова решение да се намали чрез усъвършенстване на техническите средства, каза Георгиев.

Още от България