НАТО ще инвестира в две от военните летища в Граф Игнатиево, Безмер или Сарафово

НАТО ще инвестира в модернизацията на две от три български военни летища - Граф Игнатиево, Безмер и Сарафово, съобщи посланикът на страната ни в Алианса Любомир Иванов в събота.

В предаването "Седмицата" на Дарик радио Иванов уточни, че в новите страни членки на НАТО в момента се прави оглед на съоръженията, които биха били полезни в общата конфигурация на силите на Алианса. По програмата за инвестиции в сигурността на НАТО се правят преценки и проекти за тяхното развитие.

По тази програма, през последните седмици в България са се разгледали няколко летища - Граф Игнатиево, Безмер и Сарафово.

"Без да навлизам в детайли, защото все още нещата не са финализирани и подлежат на уточняване, но има добри изгледи в две от тези летища да има доста сериозни инвестиции в рамките на десетки милиони евро, от общия бюджет на НАТО", заяви Иванов.

В четвъртък шефът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев пък съобщи, че се очаква скорошна визита у нас на ген. Джеймс Джоунс, командващ Обединените въоръжени сили на САЩ в Европа. На нея ще се обсъжда евентуалното бъдещо предислоциране на американски части за временно пребиваване на българска територия.

Още няма официално взето решение за такива действия, но може да се стигне до него, заяви ген. Колев при завръщането си от Брюксел, където е разговарял с ген. Джоунс по негова инициатива.

Споделяне

Още от България