НАТО ще мисли за мисия в Ирак след 1 юли

По въпроса за евентуалното изпращане на мисия на НАТО в Ирак решение няма да бъде взето преди предаването на властта в ръцете на иракчаните на 1 юли. Това каза генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер пред журналисти в Брюксел, цитиран от американската агенция Блумбърг.

Схефер изрази надежда, че ако такава мисия бъде изпратена, в нея ще участват всички членки на организацията, включително противниците на войната в Ирак Германия и Франция. По думите му една нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да оторизира изпращането на стабилизиращи сили в Ирак, би помогнала много в това отношение.

Генералният секретар на НАТО заяви още, че приемането на България и Румъния в НАТО е въпрос на седмици, не на месеци.

Схефер посочи, че подобно на предшественика си Джордж Робъртсън ще настоява за увеличаване на отбранителните способности на европейските членки на алианса. По думите му основните дебати за европейската отбрана вече са приключили. Ние взехме някои добри решения миналия декември, изтъкна той, припомняйки за споразумението между големите европейски страни за създаване на звено за военно планиране на ЕС. Според него тази военна структура трябва да допълва възможностите на НАТО, а не да пречи на алианса, който той нарече абсолютно уникална организация без алтернатива.

Споделяне

Още от Свят