НАТО ще модернизира за 3 млрд. евро сателитните и компютърните си технологии

НАТО ще модернизира за 3 млрд. евро сателитните и компютърните си технологии

НАТО планира да похарчи през следващите три години 3 милиарда евро за модернизиране на сателитните и компютърните си технологии, адаптирайки се към новите заплахи, съобщи Ройтерс, като се позова на висши представители на алианса.

Тази инвестиция показва, че според НАТО войните все по-често се водят както във въздуха, по суша и море, но и в компютърните мрежи.

Висш представител на Агенцията на НАТО за комуникации и информация каза, че плановете включват влагане на 1.7 млрд. евро в сателитни комуникации за оказване на по-добра подкрепа на войските и корабите на алианса, и за подпомагане на безпилотни самолети.

Засега не е ясно дали съюзниците в НАТО ще финансират изстрелването на нов сателит за военни комуникации или ще се разшири капацитетът на съществуващи американски или други съюзнически спътници.

Япония, която не е в Северноатлантическия алианс, изстреля първия си сателит за военни комуникации през януари, припомня Ройтерс.

Предложенията, част от финансирането за които предстои да бъде одобрено от правителствата в НАТО, предвиждат около 800 милиона евро да се вложат в компютърните системи, които подпомагат командването на противовъздушната и противоракетната отбрана, уточни източникът, пожелал да запази анонимност.

Общо 71 млн. евро ще бъдат похарчени за подобряване на защитата на 32-те основни локации на НАТО от кибератаки. Още 180 млн. евро ще бъдат заделени за повишаване на сигурността на мобилните комуникации на войниците от алианса на бойното поле.

НАТО ще изложи подробно нуждите си на конференция в канадската столица Отава през април, след което ще открие тръжни процедури.

Предполага се, че в търговете ще участват големи западни компании като "Еърбъс груп" (Airbus Group), "Рейтиън" (Raytheon) и "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin), отчасти понеже "не може да се ползва съдържане, което не идва от страни от НАТО", каза представителят на алианса.

Правилата на НАТО забраняват да се използват услугите на руски и китайски фирми, освен ако не става въпрос за много специфично оборудване, което съюзническите компании не могат да доставят.

Споделяне

Още от Свят