НАТО ще обсъди възможността да се намеси за справянето с миграционната криза

Йенс Столтенберг

Министрите на отбраната от НАТО, които ще заседават утре и вдругиден в Брюксел, ще обсъдят възможността алиансът да се намеси за справянето с миграционната криза. Това съобщи във вторник генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

Досега съм имал просто два телефонни разговора - с военните министри на Турция и на Германия, поясни Столтенберг. По неговите думи утре ще бъдат чути мненията на всички съюзници по тази тема. Миграционната криза ни тревожи много, трябва сериозно да възприемем молбите НАТО да помогне за овладяването на обстановката и за решаване на възникналите предизвикателства не само пред Турция, уточни генералният секретар.

Същевременно Европейската комисия изрази подкрепа за идеята НАТО да се включи в граничната охрана на Егейско море. Комисията очаква подобен ход да допринесе за спасяването на човешки живот.

ЕК следи изявленията около обвързването на НАТО с въпроса за миграцията в Егейско море, заяви на пресконференция говорителят на комисията Маргаритис Скинас. Десетте километра, разделящи гръцкия от турския бряг, не могат да бъдат рай за каналджиите, коментира той.

Приветстваме всякакви разговори за евентуални мерки, които биха подобрили управлението на миграционните потоци и биха допринесли за спасяването на човешки живот, добави говорителят. НАТО ще реши как да се включи в подобна инициатива, уточни Скинас.

В понеделник при посещението си в Анкара и след среща с турския премиер Ахмет Давутоглу германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Турция и Германия ще поискат от НАТО да помогне за охраната на турското крайбрежие и за възпирането на дейността на трафикантите, които изпращат мигранти с лодки към Европа.

"Ще използваме срещата на министрите на отбраната на НАТО, за да говорим за ситуацията в Сирия, както и за това дали и в какъв размер НАТО може да помогне в наблюдението на ситуацията в морето и да окаже подкрепа на "Фронтекс" и турската брегова охрана“, посочи Меркел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?