НАТО ще обучава новата иракска армия

Държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО официално се съгласиха да поемат обучението и екипировката на иракските сили за сигурност.

Това стана в понеделник на срещата на върха на алианса в Истанбул, където също така бе взето решение за разширяване на операциите на НАТО в Афганистан.

Форумът започна при засилени мерки за сигурност, като полицията използва палки, сълзотворен и лютив газ, за да разпръсне неколкостотин демонстранти, събрали се пред метростанция в истанбулския квартал Меджидийекьой, за да протестират срещу срещата на върха на НАТО.

Новината за поетия от НАТО ангажимент към Ирак съвпадна с предсрочното предаване на властта от временните коалиционни сили начело със САЩ на иракското правителство и президент.

Посланиците на НАТО успяха да постигнат още в събота договореност по спешния призив на иракския премиер за помощ в обучението и екипирането на новата иракска армия.

Съобщено бе обаче, че някои страни, като Франция, например, не са били склонни да се ангажират прекалено с Ирак.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер заяви, че пактът трябва да предприеме мерки за да гарантира сигурността в Ирак, след предаването на властта на иракско временно правителство. Според Схефер всичко зависи от министър-председателя и от правителството на Ирак. Той обещава, ако те поискат съдействие, НАТО да се отзове.

В декларацията на Северноатлантическия съвет се посочва, че НАТО и страните от НАТО се ангажират да подкрепят обучението на иракската армия и новите иракски сили за сигурност, като това може да става в или извън територията на страната.

Все още не е ясно каква ще е числеността на иракския контингент, която ще се обучава от НАТО. Междувременно в интервю за Би Би Си министърът на отбраната на Съединените щати Доналд Ръмсфелд подчерта, че сега е важно иракчаните сами да могат да осигурят своята сигурност.

НАТО преодолява разногласията

Макар че 16 страни - членки на пакта участват във водената от САЩ коалиция в Ирак, сега за пръв път НАТО се ангажира като организация с официална роля там.

Независимо от това ролята на пакта е далеч от предварителното желание на Вашингтон. Противниците на войната в Ирак - като Франция - все още не желаят НАТО да поеме активно участие на място и настояват, че в Ирак няма да се вее натовски флаг.

Френският президент Жак Ширак подчерта, че мисията на НАТО не обхваща намеса в Ирак и ако НАТО се намеси, това ще има негативни последици. Германският канцлер Шрьодер отново изключи вероятността да изпрати германски войски в Ирак.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?