НАТО ще остави в Афганистан гражданска мисия с военен елемент

НАТО ще остави в Афганистан гражданска мисия с военен елемент

Външните министри на НАТО се договориха да оставят в Афганистан гражданска мисия с военен елемент, след като приключи сегашната операция по обучение на местните сили, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг по време на срещата на министрите в Анталия, цитиран от световните агенции.

"Днес се споразумяхме да запазим присъствие в Афганистан и след края на настоящата ни мисия", каза той. "За разлика от сегашната ни мисия и бойната ни операция преди това, бъдещото ни присъствие ще се ръководи от цивилни, но ще има военен компонент", отбеляза Столтенберг. НАТО ще продължи да оказва техническа и финансова помощ на въоръжените
сили на Афганистан.

Целта е да се дават съвети на афганистанските силови институции, за да могат да станат самодостатъчни, добави той. От натовските експерти е било поискано да изготвят по-подробен план до есента.

Отказалите се от насилието талибани, които са изразили подкрепа за конституцията, трябва да бъдат включени в политическия процес в Афганистан, заяви Столтенберг.

Шефът на НАТО призна, че Афганистан "все още остава опасна зона" и потвърди, че политическият процес в тази страна "трябва да се направлява и осъществява от самите афганистанци".

В момента натовската мисия от инструктори и съветници в Афганистан е с численост около 12 500 души.

Споделяне

Още от Свят