НАТО ще отказва войниците от услуги на проститутки

Съюзниците от НАТО започват от днес да обсъждат предложение алиансът да играе по-голяма роля в борбата срещу трафика на хора, включително като вземе мерки да гарантира, че собствените му мироопазващи сили не посещават проститутки, предаде Асошиейтед прес.

НАТО има специална отговорност да гарантира, че нашите сили не допринасят за задълбочаването на този проблем, пишат в обща статия, публикувана днес във в. Интернешънъл хералд трибюн, посланиците в НАТО на САЩ Никълъс Бърнс и Норвегия Каи Ейде.

Днес двамата са домакини на първата конференция на НАТО, посветена на трафика на хора, в която участват експерти от ООН и други международни организации.

Бърнс и Ейде призовават всички страни от алианса да последват примера на САЩ и Норвегия и да водят политика на "нулева толерантност" към войниците, които плащат за сексуални услуги, когато са в чужбина.

Двамата цитират данни, според които 800 000 мъже, жени и деца са прехвърляни през границите всяка година, за да бъдат използвани за насилствена проституция или принудителен труд, и наричат проблема "съвременна търговия с роби". Те призовават НАТО да "одобри до април стратегия за борба срещу това престъпление".

Преди година ръководителите на ЕСФОР в Босна забраниха на войниците си да посещават бар, който бе разследван за трафик на жени и където при полицейски рейд срещу собствениците там бяха открити 10 миротворци. Впоследствие на войниците бе забранено да посещават и други заведения, за които има съмнения, че са въвлечени в трафика.

Споделяне

Още от Свят