НАТО ще помага на Украйна за реформите, но се въздържа да обещае членство

НАТО ще помага на Украйна за реформите, но се въздържа да обещае членство

Външните министри на НАТО проведоха среща в литовската столица Вилнюс, която е първата голяма проява на Алианса в бившата съветска република, предаде Би Би Си.

Една от доминиращите теми на форума е свързана с бъдещото разширяване на НАТО и по-специално включването на Украйна, чието ново ръководство води интензивни разговори с организацията.

Литва е една от седемте бивши комунистически страни, сред които и България, които се присъединиха към Алианса през 2004 г.

Русия се отнася с нарастваща тревога към нарасналото влияние на НАТО в страните от бившия СССР, отбелязват кореспонденти.

Северноатлантическият пакт обаче се опитва да успокои Русия и да подобри отношенията с Москва, като я покани да участва в неофициалната среща във Вилнюс.

Към Украйна бяха отправени препоръки да докаже дългосрочния си ангажимент за демократични и военни реформи.

Натовските министри предложиха помощ на страната за осъществяване на реформите, но все още не са потвърдили евентуалното ѝ бъдещо членство.

НАТО ще предложи на Украйна форма на ускорен диалог, заедно с пакет от практически и политически стъпки, каза говорителят на организацията Джеймс Апатураи.

Сред дискутираните на срещата във Вилнюс теми са мирният процес в Близкия изток, обучението на иракските сили за сигурност и ситуацията в суданската провинция Дарфур.

Всички 26 страни членки на НАТО сега участват в подготовката на иракските сили за сигурност, макар че някои оказват само финансова подкрепа.

Очаква се през есента Алиансът да организира нов тренировъчно – учебен център извън Багдад.

Дипломати заявиха, че страните от НАТО са се съгласили, че трябва да имат готовност да обсъдят евентуалната роля на Алианса в близкоизточния мирен процес, ако това бъде поискано. Засега обаче е преждевременно да се обсъждат подобни опции.

НАТО няма – повтарям - няма намерение да се намесва, заяви генералният секретар на организацията Яп де Хоп Схефер.

Той добави, че всяко присъствие на НАТО трябва да бъде поискано от двете страни в конфликта и да има санкцията на ООН.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?