НАТО ще приеме на въоръжение безпилотни самолети

НАТО ще приеме на въоръжение пет безпилотни самолета, за да може да ги използва за наблюдение в операции при всякакви метеорологични условия. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен след приключилата двудневна среща на министрите на отбраната на страните от организацията.

 

Предвижда се машините да бъдат поддържани от името на всички 28 държави от НАТО и да бъдат използвани във всяка точка на света, където е необходимо. Окончателното решение се очаква да бъде утвърдено на предстоящата през май среща на върха на НАТО в Чикаго, когато ще бъде обсъдена цялостната стратегия за наземно разузнаване като част от проекта за преминаване към т. нар. интелигентна отбрана за споделяне на военните разходи между страните членки чрез общи проекти.

 

Министрите са утвърдили и решението мисията на ИСАФ да преминава все повече от бойна в обучителна, докато афганистанците продължават да поемат отговорността за сигурността във все повече региони.

 

Когато е необходимо, ще участваме в бойни мисии с афганистанските власти, посочи Расмусен, цитиран от БТА.

 

В отговор на въпрос за участието на Франция, той заяви, че на приключилата днес среща френският министър на отбраната е потвърдил, че френски части ще останат обвързани в преходния период /до края на 2014 г./ с обучението на афганистанските военни и полицейски сили.

 

Расмусен посочи в отговор на въпрос, че министрите не са утвърдили споразумение за дългосрочната издръжка на афганистанските сили за сигурност. Той коментира, че е по-евтино да бъдат поддържани афганистанските сили, отколкото НАТО да изпраща там свои военни. Споразумяхме се да повишим мерките срещу внедряването на талибани в афганистанската армия, допълни генералният секретар на пакта.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?