НАТО ще разположи няколко десетки танкове у нас

България може да се включи в силите за бързо реагиране на пакта

Николай Ненчев, сн. БГНЕС

НАТО ще разположи и "няколко десетки единици бронирана техника“ в България, за да бъдат засилени ученията и общите тренировки с партньорите от алианса, съобщи военният министър Николай Ненчев.

"Това е добре за нашата армия, подобрява нейната подготовка и осигурява съвместимостта. Обществото трябва да е спокойно. Поемам обещанието да информираме детайлно, когато всичко е ясно. Все още водим разговори за това. Към момента мога да кажа, че максималната бройка на бойната бронирана техника няма да надхвърли няколко десетки единици. Обществото трябва да разбере, че това не е подготовка за война, а рутинна работа на армията ни. Това ни помага да станем по-добри, поддържа военните в тонус", обясни Ненчев в интервю за в. "24 часа".

Премиерът Бойко Борисов обяви по-рано, че ако има искания за засилване на присъствието на военни и техника на НАТО в България, те трябва да бъдат обсъдени от парламента.

Ненчев обясни още, че няма нищо против парламентът да обсъди и създаването на команден пункт от НАТО у нас, както настояват от БСП и Патриотичния фронт.

"Като убеден демократ не мога да имам нищо против Народното събрание да се произнася по всеки един въпрос. Щом има необходимост, нека този проблем бъде разгледан в парламента. В този смисъл подкрепям и предложението за свикване на КСНС по въпроси, засягащи отбраната на страната", каза Ненчев.

По думите му шестте командни центрове, които се създават в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония, ще поддържат колективното отбранително планиране и ще подпомагат координацията на многонационалната подготовка и военните учения.

"Предвижда се разполагане на минимално оборудване, което не може да бъде използвано за каквито и да е било настъпателни действия. Мерките за засилване на отбранителните способности на съюзниците са в отговор на агресивните действия на Русия и са част от нашите задължения за колективна отбрана", каза още Ненчев.

Той съобщи, че в момента се обмисля дали българските специални сили имат възможности да участват в Силите за бързо реагиране на НАТО.

"Това не е въпрос само на желание и решението не бива да е политическо, а военно. Това означава сериозен ангажимент, базиран на преценка дали можем да гарантираме на тези войници специални учения, допълнителни средства за екипировка и много други неща. Очаквам подобен доклад от Щаба по отбраната", каза Ненчев.

Алиансът реши миналата седмица да увеличи състава на специалните сили от 13 000 на 30 000 и ще формира група за бързо реагиране от около 5000 военни. Те ще имат готовност да се намесват при риск за сигурността в която и да е страна членка.

Споделяне

Още по темата

Още от България