НАТО ще разположи сили в България, но очаква от страната повече средства за отбрана

Плевнелиев обеща на Столтенберг бюджетът на МО да бъде актуализиран

Йенс Столтенберг и Росен Плевнелиев. Сн. БГНЕС

НАТО ще разположи допълнително сили в България и настоява страната да спази поетия ангажимент и да увеличи средствата за отбрана. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който посети България в четвъртък за първи път след встъпването си в длъжност миналата година.

Столтенберг обясни след среща с президента Росен Плевнелиев, че в България ще бъде разположен контролно-команден център в рамките на Плана за готовност за действие на НАТО. В него ще служат български военни и контингент от НАТО.

Подобни центрове ще има и в балтийските страни, Полша и Румъния, като идеята е тези звена да свързват националните сили с тези на НАТО.

"Изправени сме пред много предизвикателства. На Юг има терор - в Ирак и Сирия, има насилие в Северна Африка, има предизвикателства и на Изток с Русия, която се държи агресивно със съседните държави и е анексирала Крим. Всички ние виждаме нуждата от усилено присъствие на НАТО в България и в другите източни държави", заяви генералният секретар на НАТО.

Планът за готовност за действие на НАТО бе договорен от страните членки след незаконната анексия на Крим от Русия. Той предвижда по-осезаемо присъствие на НАТО в Източна Европа и създаване на сили за бързо реагиране.

Плевнелиев допълни още, че променената среда за сигурност в Черно море налага повече и по-мащабни тренировки, като за тази цел могат да се използват и базите за съвместно ползване от американските и българските въоръжение сили на наша територия.

Плевнелиев обеща бюджетът за отбрана да бъде актуализиран

Столтенберг призова България да изпълни ангажимента си, който пое по време на срещата на Алианса в Уелс миналата година, и да увеличи средствата за отбрана. Росен Плевнелиев от своя страна съобщи, че очаква в рамките на годината бюджетът да бъде актуализиран.

"Убеден съм, че България ще изпълни своите ангажименти, както всички 28 членки решихме", каза Йенс Столтенберг.

Въпреки поетия ангажимент, България не само че не увеличи разходите за отбрана, но и ги намали с около 60 млн. лева.

"Информирах генералния секретар, че тежката икономическа ситуация в държавата, свръхдефицит и фалит на четвъртата по големина банка, не позволи за бюджета в 2015 г. да бъдат отделени пари колкото за 2014 г. Също така очаквам военният бюджет да бъде актуализиран през годината, за да можем да изпълним поетия ангажимент и дадената дума”, каза Плевнелиев.

В момента бюджетът за отбрана е около 1.3% от БВП, като основната част отива за заплати и поддържане на наличните способности. Тригодишната бюджетна рамка предвижда бюджетът да се движи приблизително в същите граници.

Темата за бюджета бе обсъдена и по време на срещата на Столтенберг с премиера Бойко Борисов.

Борисов поставил акцент върху ефективното и прагматично използване на средствата, предвидени за отбрана, за да бъде намерен балансът между възможностите на бюджета и поддържането на високо подготвени и материално обезпечени въоръжени сили, съобщиха от правителствената пресслужба.

"В този смисъл бяха подчертани възможностите, които предоставят инициативите на НАТО и ЕС за интелигентна отбрана и споделяне на способностите", допълват оттам.

Прекратяване на зависимостта от Русия

Плевнелиев обяви за приоритет и намаляването на зависимостта от един доставчик на оръжейни технологии, но и в това отношение страната ни не е постигнала напредък.

Българската бойна авиация разчита само на руски изтребители, като засега страната няма възможност да стартира проекта за закупуване на нов тип многоцелеви изтребители въпреки призивите на Алианса в тази посока.

Плевнелиев добави, че България разчита на подкрепата на своите партньори за превъоръжаване и технологична модернизация на въоръжените ни сили.

Йенс Столтенберг определи България като ключов съюзник и даде висока оценка за приноса на страната в мисиите на НАТО.

По време на срещата си си външния министър Даниел Митов Столтенберг е заявил, че "България е ключова страна и по отношение на енергийната сигурност - въпрос от стратегическо значение за НАТО".

По повод на отношенията "НАТО-Русия", двамата са потвърдили позицията, че е необходима ясна и убедителна промяна в действията на Русия, която да демонстрира спазване на международното право и принципи. Те са посочили, че вратите за диалог с Русия са отворени, но засега липсва доверието, на което този диалог трябва да се основава, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

С военния министър Николай Ненчев пък генералният секретар на НАТО е обсъдил заплахите, пред които са изправени съюзниците.

"Силно сме обезпокоени от това, което става в Близкия изток и ситуацията с Ислямска държава, а от още по-близо следим какво става в Черно море", заявил министър Ненчев и добави, че България полага огромни усилия да устои на нестабилността в тези региони и на бежанската вълна, която има опасност да се увеличи.

Споделяне

Още по темата

Още от България