НАТО ще разширява присъствието си в Черно море

НАТО ще разширява присъствието си в Черно море

Министрите на отбраната от НАТО ще обсъдят в централата на пакта в Брюксел разширяването на присъствието на алианса в Черно море и в Литва, Латвия, Естония и Полша, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневното заседание.

Той отбеляза, че разгръщането на четирите допълнителни батальона е свързано с разполагането на руски военни сили по границите на пакта. Важно и необходимо е НАТО да отговаря, когато забелязва продължително струпване на руски войски, поясни Столтенберг, цитиран от БТА.

Русия показа готовност да използва военна сила срещу своите съседи - видяхме това в Грузия и в Украйна, добави той. Генералният секретар допълни, че напоследък Русия предприема необявени военни учения и разполага ядрени ракети в Калининград.

Русия продължава да дестабилизира Източна Украйна с оказването на подкрепа за отцепниците. Това не помага за предсказуемостта на нашите отношения. Руската подкрепа за режима на сирийския президент Башар Асад буди силна тревога. Призовавам Русия да положи истински усилия за прекратяване на насилието и за осигуряването на хуманитарен достъп до Алепо, заяви Столтенберг.

Той коментира, че нараства нуждата от обособяването, в диалог с Русия, на механизми за избягването на инциденти с руски военноморски и военновъздушни сили. Генералният секретар съобщи, че днес и утре министрите от НАТО ще обсъдят бъдещето на мисията на алианса в Егейско море, както и възможността за предприемането на мисия в Средиземно море.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят