НАТО ще съкрати с една трета командването си

Андерс Фог Расмусен. Сн. БГНЕС

До края на годината съставът на командването на НАТО ще бъде намален с една трета и така ще бъде отворена нова страница в историята на тази структура, заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен.

Той отбеляза, че съкращенията ще обхванат и персонала в щаб квартирата, което ще се отрази на разходите на военната организация.

Ще бъдат спестени сериозни средства от нашия военен бюджет, но разгръщането на силите ни ще бъде улеснено, каза Расмусен, цитиран от БТА.

В последните години той настояваше държавите от пакта да не съкращават своите военни бюджети, както и да ги увеличат след края на кризата. По думите му реформата на НАТО бележи значителен напредък.

Расмусен определи започващото днес заседание на министрите на отбраната от пакта като важна стъпка в навечерието на предстоящата догодина във Великобритания среща на държавните и правителствените ръководители от алианса.

Сред основните теми на срещата в Брюксел той открои разговорите около бъдещата мисия в Афганистан, както и приключването на работата на ИСАФ до края на 2014 година.

Споделяне

Още от Свят