НАТО ще укрепва защитата на Турция по границата със Сирия

САЩ искат по-активна подкрепа от съюзниците срещу "ИД"

НАТО ще укрепва защитата на Турция по границата със Сирия

Съюзниците от НАТО ще изпратят патрулни самолети и ракетни установки за укрепване на въздушната защита на Турция по границата ѝ със Сирия, съобщават световните информационни агенции. Изпращането на въоръжението е следствие от свалянето на руския Су-24 и решението на Германия и САЩ да изтеглят ракетите си "Пейтриът" от региона. Това ще принуди другите съюзници да попълнят празнината.

Сега Испания е единствената страна в НАТО с ракетни батареи "Пейтриът" в Турция.

Съюзниците обмислят да изпратят повече кораби в източното Средиземноморие, повече самолети в турската база "Инджирлик" и допълнителни батареи за противоракетна отбрана.

Външните министри излязоха с изявление, че ситуацията на границата на Турция със Сирия и Ирак е "силно нестабилна" и се ангажираха да увеличат въздушна отбрана на Турция, което те описват като "подсигурителна мярка".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че очаква уточняване на пакета от мерки "в рамките на седмици". Той подчерта че това няма връзка с действията на Русия в Сирия. Столтенберг призова Русия и Турция да търсят решение за разтоварване на напрежението.

НАТО разположи своите ракети земя-въздух "Пейтриът" по границата на Турция през януари 2013 г. с цел да свалят всички ракети, които биха дошли от Сирия.

В момента САЩ са разположили в Турция самолети, предназначени за прихващане на бомбардировачи и разузнавателни самолети. Великобритания също обяви, че ще изпрати самолети в региона. Германия и Дания ще изпратят кораби в източното Средиземноморие. НАТО също може да изпрати свои самолети за разузнаване AWACS.

САЩ искат по-активна подкрепа от съюзниците срещу "ИД"

Същевременно САЩ поискаха от съюзниците си в НАТО по-активна подкрепа за водената от Вашингтон коалиция, която се бори срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

"Призовах всички съюзници от НАТО да активизират подкрепата си за борбата срещу ИД, за да може тази организация да бъде ударена право в сърцето в Ирак и Сирия", заяви Кери в Брюксел.

Той е поискал от колегите си страните им да правят повече за борбата срещу ИД при ударите по групировката в Ирак и Сирия и блокирането на международните ѝ мрежи. Той спомена конкретно помощ при обучението на полицията и доставки на муниции.

Кери каза, че редица страни вече се включват по-активно в борбата срещу ИД или скоро ще го направят, но не спомена конкретни нови ангажименти.

Германия неотдавна одобри изпращането на войници и оборудване в региона за подкрепа без пряко влизане в бой.

По-късно днес се очаква гласуване в британския парламент по искане на правителството Великобритания да започне да нанася въздушни удари по ИД в Сирия.

Кери заяви, че и други страни ще обявят свои планове след допълнителни вътрешнополитически дискусии.

"Вече е доказано, че ИД е заплаха, реалност в целия свят", каза Кери, описвайки я като "престъпна и нихилистка организация", чиито дейности "са предизвикателство към живота на цивилните", предаде Франс прес.

Германия вчера одобри на заседание на министерския съвет изпращането на войници и техника в региона за подкрепа без пряко влизане в бой, припомня Франс прес. Днес темата се обсъжда и в германския парламент, посочва ДПА. По-късно днес се очаква гласуване в британския парламент по искане на правителството Великобритания да започне да нанася въздушни удари по ИД в Сирия, припомня Франс прес.

За участието на Русия в борбата с ИД, държавният секретар подчерта, че Москва може да изиграе изключително конструктивна роля в Сирия, предаде Франс прес. Той приветства ангажираността на Русия в преговорите за уреждане на сирийската криза.

"Очевидно Русия може да изиграе изключително конструктивна и важна роля за намиране на решение на тази криза и вярвам, че светът ще приветства този род усилия за сътрудничество", посочи Кери.

"Но Русия може да допринесе за уреждане на конфликта при условие, че се съсредоточи върху борбата срещу организацията ИД и покаже, че е искрена, когато казва, че иска да приложи на практика ангажиментите, поети в Женева за намиране на политическо решение на сирийската криза", подчерта Кери.

За отправената покана към Черна гора, Кери подчерта, че разширяването на алианса не е заплаха за Русия, предаде Ройтерс. "НАТО не е заплаха за никого, това е отбранителен алианс, средство за гарантиране на сигурност и това средство не е насочено срещу Русия или срещу когото и да е било друг", посочи държавният секретар.

Кери съобщи, че по-рано тази седмица в Париж с турския президент Реджеп Тайип Ердоган е бил обсъждан въпросът за затваряне на последния незатворен участък от турско-сирийската граница. Кери каза, че Ердоган поел пълен ангажимент и изразил готовност да действа в тази насока с помощта на турски войски и в сътрудничество с други страни, за да помогне за затваряне на тази част от сирийско-турската граница, предаде Ройтерс. Става въпрос за 98-километров участък от турско-сирийската граница до райони в Сирия, които са контролирани от ИД, посочи Кери, цитиран от ДПА.

Държавният секретар съобщи, че иракското правителство е напълно информирано за американските планове да разполагане на американски специални сили в Ирак и двете правителства водят консултации къде ще бъдат пратени тези хора и какво ще трябва да вършат, предаде Ройтерс.

Нова стратегия срещу хибридната война

Във вторник вечерта НАТО одобри нова стратегия за противопоставяне на хибридната война. Столтенберг заяви, че хибридните атаки може да предизвикат задействане на член 5 от договора за колективна отбрана. Съгласно този член въоръжено нападение срещу една от страните в НАТО се разглежда като нападение срещу целия алианс и той има право да отвърне, предаде БТА.

“Нашата концепция включва три елемента: подготовка, възпиране и отбрана. Ние трябва да осъществим и трите. Хибридните нападения предполагат широк спектър заплахи, затова НАТО се нуждае от широк спектър възможности да се защити. При хибридните атаки например се използва дезинформация, измама, поради което времето за ответни действия е много ограничено, затова ни е нужна много висока степен на готовност на силите ни“, каза Столтенберг.

Той уточни, че хибридните заплахи за НАТО не са свързани с една конкретна страна или район.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят