НАТО спира "всякакво практическо цивилно и военно сътрудничество" с Москва

Според Алианса все още няма знаци за изтегляне на руските войски от границата с Украйна

Расмусен

НАТО преустановява "всякакво практическо цивилно и военно сътрудничество" с Русия заради руската окупация и анексиране на Крим, съобщиха световните агенции.

 

Решението е било взето на започналата във вторник двудневна среща на външните министри на НАТО в Брюксел.

 

Те призоваха Русия "да предприеме незабавни мерки за връщане към съблюдаването на международното право".

 

Алиансът обаче ще продължи "провеждането на заседанията на Съвета НАТО-Русия на равнище постоянни представители и по-високо равнище" с цел запазване на възможността за диалог с Русия.

 

НАТО и Украйна обявиха в съвместно изявление след среща на министрите им в Брюксел, че ще активизират сътрудничеството и ще насърчат реформите в областта на отбраната в Украйна чрез тренировъчни и други програми.

 

НАТО не вижда изтегляне на руските войски от границите с Украйна

 

По-рано генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен каза, че НАТО не вижда знаци Русия да изтегля войските си от руската грани.

"Тези войски не допринасят за успокояване на обстановката по начин, по който би ни се искало. Отново призовавам руснаците да се оттеглят, да се придържат към международното право и да започнат двустранен диалог", заяви Расмусен.

 

Германският канцлер Ангела Меркел също коментира, че съкращаването на руските войски по източната украинската граница не е достатъчно

"Ясно е, че това не е последната стъпка, която трябва да бъда предприета, защото концентрацията на войски по украинската граница е много висока", каза Меркел.

В жест, който би намалил напрежението между Изтока и Запада, Русия премести някои свои военни части по-далеч от границата с Украйна. САЩ окачествиха този ход като положителен знак, ако бъде потвърдено, че това е изтегляне, припомня информационната агенция.

Расмусен: Алиансът трябва да отговори на руското предизвикателство

Готови и способни сме да се защитим от всяка заплаха, заяви Расмусен по време на срещата на първите дипломати на НАТО.

"Русия показа, че е готова да използва сила за прекрояването на границите и за очертаването на разделителни линии. Това е сериозно предизвикателство, на което трябва да отговорим", посочи Расмусен.

 

Той каза, че НАТО ще подкрепи Украйна и останалите източни партньори на пакта в техния свободен избор.

"Убедени сме, че запазването на връзките с Русия е правилният път напред, но стъпките на Москва подкопаха основите на нашето сътрудничество и не можем да продължим, както досега. Руската агресия в Украйна поставя пред изпитание изобщо виждането за цялостна, свободна и мирна Европа", заяви Расмусен, цитиран от БТА.

 

Русия обаче предупреди Украйна да не се интегрира в НАТО и заяви, че предишните опити на Киев да се приближи към отбранителния съюз са имали нежелателни последици.

"Предишните опити доведоха до замразяване на руско-украинските политически контакти, до проблеми между НАТО и Русия и до разделение в украинското общество", заяви руското 
външно министерство.

Берлин отново призова за преки преговори между Киев и Москва


Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер каза от своя страна, че "не сме в състояние да решим този конфликт в краткосрочен план". След среща с външните министри на Полша и Франция - Радослав Шикорски и Лоран Фабиюс той посочи, че "позициите на едните и на другите са прекалено раздалечени".

Щайнмайер отново призова за преки преговори между Русия и Украйна с подкрепата на международната общност, която може да създаде група за подкрепа или контактна група, предаде Асошиейтед прес.

Според него има "малки признаци за деескалация" след започването на международната наблюдателна мисия в Украйна. Русия обяви намерението си да изтегли един батальон от украинската граница. Полският външен министър Радослав Шикорски от своя страна изрази съмненията на Запада, като подчерта, че се надява съобщението за изтеглянето да не е първоаприлска шега, предаде АП.

Щайнмайер подчерта, че може да си представи тясно сътрудничество между Украйна и НАТО, но като външен министър не вижда перспектива за присъединяване на Украйна към НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят